Tudod-e?

Teafa

2020. április 15. - octo21

A teafaolajat az ausztrál őslakosok régóta ismerik és használják. Azokat a tavakat, amelyeket teafák vesznek körül, gyógyhatásúaknak tartják. Ennek feltehetően az az oka, hogy a fákról lehulló levelekből a hatóanyagok beleoldódnak a vízbe. A teafa nevének eredete még az 1770-es évekre vezethető vissza, amikor James Cook kapitány és legénysége a kontinensre érkezvén látta, hogy a bennszülöttek tea jellegű italt készítenek belőle. Innen adódhatott, hogy egyszerűen teafának keresztelték el, holott semmi köze ahhoz az italhoz, amit hagyományosan teaként fogyasztunk.

Az ausztrál teafa tulajdonképpen egy cserje, ami 6 méter magasra is megnőhet. Keskeny leveleivel alkalmazkodott a szárazsághoz. Olaja nem nevezhető illatosnak, inkább tömény, fűszeres, kámforos hatást kelt. Az érdeklődés középpontjába akkor került, amikor tudományos vizsgálatok is igazolták antibiotikus, gomba- és vírusölő hatását. Sok esetben az adott kategória gyógyszereivel is felveszi a versenyt. Nem elhanyagolható tény az sem, hogy a teafaolajjal szemben nem alakul ki rezisztencia, ami annyit jelent, hogy a kórokozók nem tudják megfejteni a teafaolaj titkát. Nem képesek ellenállóvá válni vele szemben. A teafaolaj hatására sérül a baktériumok sejtmembránja, és gátlódik a sejtlégzésük, ami a pusztulásukhoz vezet.

Ausztráliának fontos exportterméke, különösen a számok fényében. A teafaolaj éves termelése a becslések szerint 400 tonna évente. A teafaolaj 40%-át az USA-ba, 50%-át Európába és 10%-át más országokba exportálják. Az Európába importált teafaolaj a becslések szerint évi 200 tonnát tesz ki.

Az antibakteriális és gombaellenes hatású illóolajok közül a teafaolajnak a legszélesebb körű a bőrgyógyászati felhasználása. A teafaolajat használják akné, ekcéma, bőrfertőzések, herpesz, sebek, szemölcsök, égési sérülések, rovarcsípések és körömgombásodás esetén. Egyéb felhasználási területei a megfázás, torokfájás és fogínyfertőzések, az aranyér és a hüvelyi fertőzések. Szakkönyvek egyértelműen a teafaolaj külsőleges felhasználását javasolják, de számos bátor próbálkozó akad már, aki belsőlegesen is használja. Azt mindenképpen érdemes szem előtt tartani, hogy a tömény olaj a bőrön is maró hatású lehet, így használata körültekintést igényel. Bátran hígítható viszont más olajokkal, például olívaolajjal.

A teafaolajban közel 100 olyan vegyület található, melyek potenciálisan gyógyító hatásúak lehetnek. Kutatások szerint a teafaolaj képes elpusztítani bizonyos antibiotikum-rezisztens baktériumokat is...

Mi van, ha ez nem az az életünk, ami eredetileg lenne? Mi van, ha volt valami más életünk, és valamiért megváltoztattuk?

A bejegyzés trackback címe:

https://octo.blog.hu/api/trackback/id/tr10015613816

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

www.noitemak.hu 2021.01.27. 15:05:10

Fedezd fel Te is a teafaolaj számtalan jótékony hatását. A teafaolaj kiváló fertőtlenítő, gyulladáscsökkentő. A teafaolaj igazi fájdalomcsillapító, fokozza a vérkeringést és elpusztítja a különböző baktériumokat, gombákat, vírusokat. Nézzük végig, hogy mennyi mindenre jó a teafaolaj és mit is érdemes tudni a teafaolajról. www.noitemak.hu/teafaolaj-jotekony-hatasa/
süti beállítások módosítása