Tudod-e?

Mi a világ 3 leghosszabb szava?

2010. január 21. - octo21

http://fc00.deviantart.net/fs28/f/2008/045/2/6/More_than_Words_by_jonsibal.jpg

Ha csak a magyar hosszú szavakban gondolkodunk, akkor a legtöbb olvasónak a megszentségteleníthetetlenségeskedéseitekért szó jut eszébe, ami tényleg nem rövid szavunk, hiszen 44 írásjegyből áll. Viszont vannak ennél hosszabb magyar szavak is, például: elkelkáposztástalaníthatatlanságoskodásaitokért ami 47 írásjegyből tevődik össze, vagy a töredezettségmentesítőtleníttethetetlenségtelenítőtlenkedhetnétek ami a maga 65 írásjegyével az élmezőnyben van.

Mi a helyzet, ha globálisan nézzük ezt a témát? A dobogós szavak tényleg hosszúak, talán az emberi képzelet számára olykor felfoghatatlan, hiszen az aranyérmes szó ami a leghosszabb szó a világon több mint 100.000 írásjegyből tevődik össze. 

3. Helyezett:

A német nyelv egy mesterségesen létrehozott összetett szava, a Hottentotterstotterrottelmutterlattengitterkotterbeutelrattenhottentottenatten-taterfünderhottentottenkriminalbeamte (116 írásjegy), melynek jelentése: ponyvával lefedett kenguru-ketrecbe zárt, buta és dadogós fiúgyermekű hottentotta anyukát megölt hottentotta gyilkost megtaláló hottentotta rendőrtisztviselő (azaz érthetőbben (mondatba foglalva) egy olyan hottentotta rendőrtisztviselő, aki megtalált egy olyan hottentotta gyilkost, akit bezártak egy kenguruketrecbe és megölt egy olyan hottentotta anyukát, akinek a fia buta és dadogós).

2. Helyezett:

Egy kitalált ételnek a neve, melyet Arisztophanész görög költő használt a "Nők ünnepe" című művében: Lo­pa­do­te­ma­kho­se­la­kho­ga­meo­kra­nio­lei­psa­no­dri­my­po­trim­ma­t-
o­sil­phio­ka­ra­bo­me­li­to­ka­ta­ke­khy­me­no­ki­khle­pi­kos­sy­pho­phat­to­pe­ri­ste­ra­lek­try­o­n-
op­to­ke­phal­lio­kig­klo­pe­lei­o­la­gōi­o­si­rai­o­ba­phē­tra­ga­nop­te­rý­gōn
, amely 183 írásjegyből áll (eredeti görög írásmódján a szó 171 írásjegyből áll:
λοπαδοτεμαχοσελαχογαλεοκρανιολειψανοδριμυποτριμματοσιλφιοκαραβομε-λιτοκατακεχυμενοκιχλεπικοσσυφοφαττοπεριστεραλεκτρυονοπτοκεφαλλιοκι-γκλοπελειολαγῳοσιραιοβαφητραγανοπτερύγων

1. Helyezett:

A világ leghosszabb szava egy kémiai név, a Titin nevű protein teljes neve. A titin a legnagyobb protein, amit eddig találtak. A protein kémiai neve 189,819 írásjegyből áll (aki kíváncsi a teljes névre:

http://www.sarahmcculloch.com/luminaryuprise/longest-word.html

A bejegyzés trackback címe:

https://octo.blog.hu/api/trackback/id/tr401690734

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása