Tudod-e?

Autóillatosító

2020. február 17. - octo21

Az autóillatosítók kezdetben csak a gépészet és a rakomány kellemetlen szagától szerették volna megóvni az utasok orrát, de a mai, jobban szigetelt, korszerű autókban már inkább az élményfokozás miatt vásárolják őket. Persze az új autók belső műanyagjaiból is ki tud párologni olyan kellemetlen szag, amit nem árt elfedni, főleg az olcsó kocsiknál.

Magyarországon már a szocializmus alatt is használták a zöld Wunder-Baumot, ugyanis a maszek autósboltok becsempészték az országba. A világ legnépszerűbb autóillatosítója ez a kis fenyőfa, amely az általános vélekedés ellenére nem német, hanem amerikai találmány.

Története az 1950-es évek elejéig nyúlik vissza, amikor a legenda szerint egy tejesüvegeket szállító teherautó-sofőr elkezdett panaszkodni egyik ügyfelének, a svájci származású, de New Yorkban letelepedett Julius Sämann biokémikusnak arról, hogy a kilöttyent tej savanyú bűzét egyre nehezebben viseli el a járművében.

Sämann-nak - aki korábban a kanadai erdőkben évekig dolgozott azon, hogy a fenyőtűből illóolajat nyerjen ki - a tejesember panasza kapcsán zseniális ötlete támadt: a növényi illatanyagot porózus kartonpapírral itatta fel, amit érthető okból fenyő alakúra vágott, és zöld színűre festett. Termékét Car-Freshner névre keresztelte, és egy megszűnt autósbolt helyiségében kezdte el gyártani 1952-ben.

Celofántasakba csomagolva a környékbeli benzinkutakon kezdte el árusítani, elsősorban autósok számára. Amerikában hamar népszerűvé váltak a belső visszapillantóra akasztható kis fácskák, és utána nem sokkal a világot is meghódították.

Európa nagy részén, így Magyarországon is Wunder-Baumként árulják, az Egyesült Királyság és Írország területén Magic Tree, a francia, spanyol, olasz és portugál területeken Arbre Magique, míg az Egyesült Államokban Car-Freshner, Little Trees néven ismerik. A bő 60 év alatt már több mint egymilliárd fácskát adtak el,
jelenleg 50-nél is több illat kapható, mint például fahéjas alma, bőr vagy akár zöld alma.

A kezdetektől a 80-as évekig a Royal Pine nevű, zöld színben árusított illat volt a legnépszerűbb, amit sokan azonnal a kockás matricás Zsiguli taxik belsejében érezhető illattal azonosítanak. Aztán a sárga vaníliás vette át a stafétát, manapság pedig a Black Ice és az új autók illatát megidéző New Car Scent fogy a legnagyobb számban, de népszerű a dohányszagot semlegesítő és bőrszagot imitáló változat is. Kisbuszokba erősebb, nagyobb méretű változatokat is kapni...

Ha türelmetlen vagy, mindig elrontod az örömödet. Ha valamit szeretnél, legyen öröm a várakozás is. Semmi sem történik előbb, mint ahogy eljön az ideje...

A bejegyzés trackback címe:

https://octo.blog.hu/api/trackback/id/tr1615479010

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása