Tudod-e?

Gofri

2020. szeptember 05. - octo21

A gofri története jelentős múltra tekint vissza: már az ókori görögök is sütöttek forró vaslap között ostyákat. Néhány ezer évvel később pedig egy kreatív kézműves ötlete volt a bordázott forma, amely a méhkaptár mintázatára emlékeztetett (ennek a neve franciául a gaufre).

A brüsszeli verzió Amerikában csak az 1964-es new york-i világkiállításon debütált (és mivel Brüsszel beazonosítása problémásnak bizonyult, ott a mai napig belga gofri-ként ismert). Itt többnyire reggelire fogyasztják, ropogósra sütött szalonnával és juharsziruppal, és csak ámulnak meglepődve, amikor Belgiumban tapasztalják, hogy ez valójában egy édesség.

A gofrit egyébként világszerte fogyasztják, de főleg Belgiumban és az Egyesült Államokban szeretik. Gyakori feltét még a méz, a csokiszirup vagy épp a fagylalt.

A mai gofri története egész a középkorig nyúl vissza, amikor még a neve is más volt: az alnémet wafel (‘méhlép’, ebből ered az angol waffle is), mert a tészta mintázata a méhsejtekére emlékeztet.

Bár sokan úgy tudják, a gofri egy amerikai termék, nos nem az, eredetét tekintve európai. A Németalföldön sütötték a belga cukrászok, akik a maradékokat igyekeztek ehhez felhasználni, hogy ne menjenek kárba. Két vaslap között sütötték ki a tésztát, a vaslapok mintázatának lenyomatába pedig mézet csorgattak, majd árusították. Az amerikai waffle változat az amerikaiaknak készült az 1964. évi new york-i világkiállítás alkalmából.

További érdekességek:

- a világ legnagyobb gofrija 2,47 m hosszú, emellett pedig 50 kg, szóval nem kis darabról van szó. 2013-ban Goudában, Hollandiában sütötték meg.

- a10 perc alatt elfogyasztott legtöbb gofri rekordja: 29 darab

- Bill Bowerman 1971-ben figyelte a feleségét, hogyan is használja a gofrivasat, amikor hirtelen megbabonázta a desszert formája. Rájött, hogy az tökéletes mintázata lehetne egy sportcipő talpának. Aztán Bowerman ténylegesen egy gofrivasat használt az első cipői elkészítéséhez.

 Ha nem küzdesz azért, amire vágysz soha nem kapod meg.
Ha nem kérdezel, a válasz mindig „nem lesz”. Ha nem lépsz előre, végleg ugyanott maradsz...

A bejegyzés trackback címe:

https://octo.blog.hu/api/trackback/id/tr5516191368

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása