Tudod-e?

Mi az a D-nap és miért hívjuk D-napnak?

2010. június 09. - octo21

A D-nap vagy D-day D betűje nem Dwight D. Eisenhower vezetéknevéből jön, sőt, nem is a Debarkatian (partraszállás), Doom (végzet, ítélet) illetve hasonló szavakból. A D egész egyszerűen a Day (nap) szóból ered, a D-day azt a napot jelöli, amelyen egy bizonyos hadművelet kezdetét veszi.

Amikor egy hadműveletet megterveznek, pontos dátumát sokszor még nem ismerik. Így a D-nap kifejezéssel azt a napot jelölik, amelyen a hadművelet kezdetét veszi majd. A D-nap előtti napra „D-1” jelöléssel, az utána lévőre pedig „D+1”-gyel hivatkoznak. Így, ha a hadművelet pontos időpontja változik is a tervezés során, a többi feladat időzítését nem kell egyesével módosítani.

Ez történt a normandiai partraszállás esetében is: eredetileg ugyanis 1944. június 5-re tervezték az ún. Overlord-hadművelet kezdetét, ám a rossz idő miatt egy nappal el kellett toltni.

Korábban a D-day-t sok különféle hadműveletnél használták, ma már kizárólag a szövetséges csapatok normandiai partraszállásának idejét, 1944. június 6-át értjük alatta. Az Overlord-hadműveletet máig az egyik legnagyobb katonai hadműveletként tartják számon, amelyben közel 3 millió katona mellett, 10 ezer repülőgép, 7 ezer hajó és sok száz páncélos vett részt. Csak június 6-án körülbelül 150 ezer katonát tettek partra a szövetséges erők.

Mindannyian változunk. Mindannyian különböző emberek vagyunk az életünk során. És ez így van rendben, ez így jó, tovább kell lépni, csak emlékezz közben mindazokra az emberekre, akik egykor voltál...

A bejegyzés trackback címe:

https://octo.blog.hu/api/trackback/id/tr632070157

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása