Tudod-e?

Esküvői szokások

2018. október 20. - octo21

A rozmaring a pár egymás iránti hűségét jelképezi. A hagyomány szerint a menyasszonynak a koszorújába fonják, a vőlegénynek pedig a kabátja hajtókájába tűzik.

"Valami régi, valami új, valami kölcsön és valami kék..." Az esküvő napján a menyasszonynak viselnie kell ezt a négy dolgot, hogy a közös élet szerencsés legyen.

Állítólag tilos nyitott orrú cipőt vagy szandált viselni a szertartáson, mert kicsúszik a „kezetek közül” a pénz.

A lakodalom estéjén tilos cipőt cserélni, mert állítólag így egyszer majd a férj cseréjére is sor kerül majd.

Úgy tartják, hogy ha az esküvő napján esik az eső, akkor a pár nem marad örökre együtt. Egy másik meglátás az, hogy ha az esküvőre menetelkor esik az eső, akkor a menyasszony sokat fog sírni életében, míg ha a vacsora alatt vagy után esik, az gazdagságot hoz a pár életébe.

Ha a menyasszony ujján megakad a jegygyűrű, az azt jelenti, hogy ő fog irányítani a házasságban. Leejteni semmiképpen nem jelent szerencsét.

Az esküvő előtt a kocsi konvoj azért dudálja végig az utat, mert a hangoskodás elüldözi a rossz szellemeket.

Ha a vőlegény az esküvő előtt elhagyja a házat, már nem mehet vissza semmiért, ugyanakkor a férjnek azért kell a küszöb előtt felemelnie a feleségét, hogy elűzze a balszerencsét.

A kör alakú csokor szerencsét hoz a házasságba, míg a csepp alakú, hosszúkás csokor csupán csak könnyeket.

Az új lakásba költözéskor sónak és kenyérnek feltétlenül lennie kell az új közös otthonban, a hiedelem szerint a friss házasok ezzel elűzik az éhezést a közös élet során.

A tortával kapcsolatosan is ismert néhány babona. A közös felvágás az összetartozást szimbolizálja, a torta magassága a születendő gyerekekre utal. Figyeljétek meg, hogy kinek van felül a keze, mert az viseli a nadrágot!

A harisnyakötő eldobása a csokordobás férfiakra vonatkozó megfelelője. A férj hátrahajítja a menyasszony harisnyakötőjét a még nőtlen fiúknak. Közülük az a szerencsés nyertes nősül meg legközelebb, aki elkapja azt.

A koszorúslányok a gonosz szellemeket tévesztik meg, akik a frigy megakadályozása végett jelennek meg. Ezért őrző feladatokat is ellátnak e hölgyek.

A menyasszony csokra a boldogságot szimbolizálja. A csokrot a vőlegény rendeli meg választottja számára, és mivel kettőjük boldogságáról van szó, ő is kitűz ruhájára egy szálat.

 Sose higgy semmiben csak azért, mert hinni akarsz benne!

A bejegyzés trackback címe:

https://octo.blog.hu/api/trackback/id/tr6814312901

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása