Tudod-e?

Híres márkanevek eredete

2012. július 31. - octo21

 

Adidas

Az alapító becenevéből jön, ugyanis Adolf Dasslert a barátai csak Adi-nak szólították. A testvére, Rudolf Dassler (Rudi) később szintén saját cipőgyártó céget alapított, Ruda néven. Később ezt Pumára nevezte át.


Adobe

A cég nemes egyszerűséggel arról az Adobe patakról kapta nevét, mely ott csordogál a cég egyik alapítójának, John Warnocknak a háza mögött.



Amazon.com

A szó betűivel elrejtett jelentés "a-tól z-ig", ami a fizikai könyvesboltokhoz viszonyítva az online könyveladásban rejlő nagyobb lehetőségeket akarja szimbolizálni. Eredeti neve Cadabra.com volt.

Atari

A közkedvelt japán Go nevű táblajátékból jön ez a név. Az "atari" szó arra utal, mikor az ellenfél korongjai már végveszélyben vannak (kb. ugyanaz, mint a mi "sakk" kifejezésünk).



Audi

Az alapító, August Horch saját nevét akarta használni a céghez, ám az már foglalt volt, mivel korábban ő maga jegyezte be. Így lett az új vállalkozás ?audi", ami latinul azt jelenti "hallani, hallgatni" (a "horch" németül jelenti ugyanezt).

Coca-Cola

A név igen egyszerűen megfejthető, a világhírű ital fő alapanyagaiból jön, ugyanis a recept szerint elsősorban koka levél és kóla dió szolgál a jellegzetes íz elérésére.

Ebay.com

Az eredetileg az Echo Bay Technology Group részeként működő internetes szolgáltatást nem tudták az Echobay.com címre regisztrálni, mert az már foglalt volt. Így lerövidítették Ebay-re.

Hasbro

A játékbirodalom alapítója egy összetartó testvérpár, Henry és Helal Hassenfeld, akik közösen nevezték el a céget is családnevük, plusz a brothers (testvérek) szavak első három betűje összevonásával.



Ikea

Ingvar Kamprad hívta életre az összerakható bútorok birodalmát, ám a névnek csak eleje ered az ő kezdőbetűiből. A második rész szülőfaluja, Elmtaryd Agunnaryd előtt tiszteleg, így áll össze a négy betű.

Lego

A világ leghíresebb játékának neve nagyon stílusos és az építőkockákhoz illően ötletes is. A szó a dán "leg godt" kifejezés összemosott alakja, aminek jelentése "jót játszani".

Nikon

Az ikonikus márkanév egyszerű rövidítése a cég eredeti elnevezésének, ami Nippon Kogaku volt, és ez magyarul annyit tesz, mint Japán Optika.

Nintendo

Szintén egy japán szóból, a ?nintendou"-ból jön. A nin jelentése megbízható, a ten-dou pedig mennyország.

Nissan

Akárcsak a Nikon esetében, itt is a japán cégnév lerövidítéséről van szó. Ez eredetileg Nippon Sangyo volt, ami csak annyit tesz: Japán Vállalat.

Nokia

Eredetileg fatermelő üzem volt, később azonban gumi termékeket is elkezdett gyártani a vállalat, melynek központja a Finnországban található város, Nokia.

Pepsi

Egy nem túl étvágygerjesztő asszociációval szolgál az ital, amit a pepszin nevű emésztő enzim után kereszteltek el.

Reebok

A rhebok egy afrikai antilop féle, egyetlen betű megváltoztatásával pedig sportruházati márkanévvé nőtte ki magát.

Sony

Meglepő módon egy latin szó, a "sonus" az alapja, aminek jelentése hang. A vezetőség azért választotta ki a nevet, mert azt gondolták, bármilyen nyelvű beszélőnek könnyű kimondania.

Starbucks

Herman Melville híres műve, a "Moby Dick, a fehér bálna" egyik szereplőjét hívják Starbucknak.

Vodafone

Igen egyszerű rövidítése a "Voice, Data, Telefone" szlogennek.

Volkswagen

Kifejező és jól hangzó márkanév, németül ez a szó azt jelenti: "népautó".

Sega

Mivel a cég eredetileg pinball gépek beszállításával foglalkozott az amerikai katonai bázisokon, neve sokáig Service Games of Japan volt. A másfajta játékiparba csatlakozáskor ezt rövidítették le az első két szó betűire.

Semmit nem értek abból mi embereknek érték,
hogy ami nekem morzsa, az lett másoknak a mérték...

A bejegyzés trackback címe:

https://octo.blog.hu/api/trackback/id/tr904689390

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása