Tudod-e?

Mi is az aranymetszés?

2012. február 19. - octo21

Az aranymetszés egy szakaszt úgy bont két részre, hogy a kisebbik rész úgy aránylik a nagyobbhoz, mint a nagy az egészhez. Ezt a 1,618 irracionális számmal tudjuk kifejezni. Az aranymetszés jelölése a (fí) görög betű. Pheidiász görög szobrász nevéből származik, aki gyakran alkalmazta munkájában.


Sokak szerint ez a legszebb, legtökéletesebb arány. Ezért is az aranymetszés megnevezés. Arany, mint a legnemesebb, a legjobb, csillogó, tündöklő, értékes. Az arány, ami mindenben felfedezhető, amit tökéletesnek tartunk, látunk, érzékelünk, legyen szó akár esztétikai élményről, amit egy festmény nyújt, egy dallam harmóniájáról, vagy a természet egyszerű csodáiról, mely tartalmazza még az emberi test arányainak egyfajta magyarázatát is.

Hippaszosz nevéhez fűződik a szabályos ötszög megszerkesztésének felfedezése. Az ötszög átlói az aranymetszés szerint osztják egymást. Ezt Hippaszosznak, és az akkori pitagóreusoknak tudniuk kellett ahhoz, hogy az ötszöget megszerkeszthessék. Az aranymetszés szabálya valószínűleg még a Pitagorasz előtti idők képzőművészetéből kristályosodott ki.

Az aranymetszést a fényképészetben is alkalmazzák a hozzáértők, harmadolási szabályként is szokták emlegetni, de tudni kell, hogy a harmadolópont nem egyezik meg az aranymetszés helyével. Ez az elv nagyban befolyásolja a képek hangulatát. Ugyanezt a szabályt alkalmazzák videók készítésekor, vagy akár a híradóban is, amikor a bemondó nem középen ül, hanem valamelyik oldalon, a harmadolópont környékén. Ettől a kép esztétikusabbá válik, közelebbinek érezzük magunkhoz a beszélőt.

Szívesen alkalmazzák az aranymetszést a bútorok készítésénél is. Ez sokkal inkább tudatos, sőt még fel is hívják a figyelmet rá a vevőtájékoztatóban: „a tömör, kétcolos gőzölt bükkasztal az aranymetszés arányaiban született.” Ezzel is felkeltik a vásárló érdeklődését, ki ne akarna egy különleges, arányos asztalkát a nappaliba?

Az illatszereknél az illat mellett az is fontos, hogy mennyire esztétikus az üveg, amiben árulják. Néhány parfümös üveg arányaiban is felfedezhető az aranymetszés, de a legtöbbnél inkább az 1:2 arány érvényesül.

A Kit-Kat, a National Geographic, a Visa, a MasterCard logója is aranymetszés arányai szerint vannak tervezve.

Én nem akarom tudni mi lesz velünk tíz év múlva
De szép lenne ha ebből valami kialakulna...

A bejegyzés trackback címe:

https://octo.blog.hu/api/trackback/id/tr994136314

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása