Tudod-e?

A mágnes

2012. január 12. - octo21

A legenda szerint élt egy pásztor, aki egy nap útra kelt, hogy az isteneknek szentelt Ida- hegyen át hazaterelje nyáját. Amint haladt az úton, egyszer csak azt érezte, hogy az egyik szikla szorosan odavonzza, odaláncolja magához. Az ijedtségtől mozdulni sem mert, és arra gondolt csakis az istenek keze lehet a dologban. Szögekkel rögzített lábbelije és pásztorbotjának vassal borított vége valósággal odaragadt a sziklához, és akárcsak egy varázskéz, fogva tartotta a férfit. A jelenség rendkívül nagy hatással volt rá, ugyanakkor meg is rémisztette, és valamilyen természetfeletti erőt sejtett a háttérben. A pásztort Mágnesnek hívták, és mivel ő bukkant rá akülönlegessziklára, a mágnesvasérc később róla kapta a nevét. Ez az esemény akkor történt, amikor az emberek élete még szorosan összefonódott a természetfeletti erőkkel, amelyekre félelemmel és kíváncsisággal tekintettek. Az eset után a mágnesvasérc keresett árucikké vált, és a mindennapi életben is rendkívül hasznosnak bizonyult. Sokkal gyorsabban lehetett vele tüzet csiholni, később pedig olyan eszközöket készítettek belőle, amelyek megkönnyítették a tájékozódást és az irányok meghatározását. 

  A mágneskőről már az ókori történetírók is említést tettek műveikben, a vallási, valamint a gyógyító szertartások színhelyéül szolgáló templomokban ugyanis fontos szerepe volt.

Az óegyiptomi hieroglifákon, valamint az Eufrátesz és a Tigris mentén talált szent írásokban és ékírásos iratokban ugyancsak találunk rá utalásokat.

 A Krisztus előtti harmadik évszázadban élt filozófus, Arisztotelész műveiben a természetes mágneskő gyógyító erejéről olvashatunk, a római tudós, Plinius pedig szembetegségek gyógyírjaként említi.

Plinius szerint a férfiak megőrizhetik nemzőerejüket, a nők pedig szépségüket egészen öregkorukig, ha mindig hordanak maguknál egy darab mágnest.

Egy másik forrás arról számol be, hogy Kleopátra egy mágneskövet hordott a homlokán, ettől remélve, hogy szépsége és fiatalsága örökre megmarad.

Az egy dolog, ha valamit nem akar az ember, de teljesen más, ha közlik, hogy esélyed sincsen rá. Azt hiszem, jólesik a tudat, hogy egy nap belevághatsz, ha meggondolnád magad. 

A bejegyzés trackback címe:

https://octo.blog.hu/api/trackback/id/tr13541338

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása