Tudod-e?

Hétköznapi rejtélyek nyomában...

2010. június 10. - octo21

Ugye milyen nagyszerű lenne, ha valaki összegyűjtené a válaszokat a mindennapi élet során tapasztalt rejtélyekre? A Pittsburghi Carnegie Könyvtár tudományos osztályának munkatársai ezt tették. Minden évben számos tárgykörben közel 100 ezer kérdést kapnak a nagyközönségtől. 395 ezer könyvvel, 425 ezer bekötött folyóirattal és kormányzati jelentések ezreivel felszerelkezve az osztály létrehozott egy irattárat, hogy gyorsan és megbízhatóan tudjon felelni a kérdésekre. Néhány különlegesség ezekből:

Milyen gyakran pislogunk
Az emberi szem körülbelül öt másodpercenként pislog egyet. Ha 16 óráig vagyunk ébren akkor egy ember átlagosan 11 500-szor pislog egy nap alatt, 4,2 milliószor évente.
 
Mekkora erőt képes kifejteni az emberi harapás?
Az állkapocs izmai 25 kilopond erővel tudják összeszorítani a metszőfogakat és 90 kiloponddal az őrlőfogakat. 120 kilopondnál nagyobb erőt is mértek már az őrlőfogakon.
 
Meddig tart az étel megemésztése?
A gyomor egy liternél is több élelmet tud tárolni, amit lassan, kettő-hat órán át adagol az emésztőtraktusba. Körülbelül 12 óra múlik el azután, hogy az első lenyelt falat eljut az emésztőcsatornába, s a vastagbél megkezdi az ürítés előkészítését.
 
Hány hajszál van a fejen?
Egy átlagos embernek 100 ezer. A vörös hajúaknak körülbelül 90 ezer, a szőkéknek 140 ezer, a barnáknak a kettő közötti érték. A legtöbb embernek 50-100 szál haja hullik ki naponta.
 
Mennyi idő alatt szövi meg egy pók a hálóját?
A kerek hálót készítő „átlagos” pók 30-60 perc alatt szövi meg. Néhány faj minden éjjel új hálót készít, mások a régi hálót javítják ki.
 
Hogyan találnak haza a postagalambok?
Egy feltételezés szerint szagtérkép alapján: a galambok a különböző irányú szelekből megérzik az otthoni illatokat, s így tanulják meg a térképet. Egy másik feltételezés szerint a madár érzékeli a föld mágneses terét.
 
Miért repülnek a ludak alakzatban?
Az aerodinamikusok azt gyanítják, hogy a hosszú vándorútra induló madarak azért használják a V alakzatot, hogy csökkentsék az utazáshoz szükséges energiát. Elméleti számítások szerint a V alakzatban utazó madarak hatékonyabban tudnak repülni, mint egy magányos madár, mert az alakzatban való repülés csökkenti a közegellenállást (a szárnyakra gyakorolt légnyomást).
 
Miből van a Nap?
Mekkora a hőmérséklete?
Mikor fog kihunyni?
A Nap izzó gázokból, elsősorban hidrogénből (73 százalék) és héliumból (25 százalék) áll. A Nap középpontjában 15 millió C’, a felszínén 5500 C’ hőmérséklet van. Körülbelül 5 milliárd év múlva a Nap az összes hidrogént átalakítja héliummá, és vörös óriássá változik. Átmérője valószínűleg eléri a Föld pályáját, és elégeti bolygónkat, amelyen megszűnik az élet.
 
Mennyi hőt veszít a test a fejen keresztül, ha valaki nem visel sapkát?
A test teljes hőjének 40-50 százalékát is elveszítheti, attól függően, hogy milyen erősen dolgozik a szív ahhoz, hogy a vért a fejve juttassa.
 
A kezünkön kívül van-e más szervünk, amelyiknél vagy a jobb, vagy a bal a jobb?
A legtöbb ember a jobb szemet, fület és lábat részesíti előnyben. Egy tanulmány szerint az emberek 72 százaléka teljesen jobbkezes, és csak 5,3 százalékuk teljesen balkezes. Ugyanakkor 46 százalékuk teljesen jobblábas, és csak 3,9 százalékuk teljesen ballábas.
 
Milyen kocsi a legbiztonságosabb?
Néhány kutató szerint a kék vagy sárga kocsi a legbiztonságosabb, és a szürke a legveszélyesebb. Egy tanulmány, amit a Mercedes-Benz készített, azt mutatta, hogy a fehér, az élénksárga és a narancssárga a legbiztonságosabb, míg a legkevésbé látható szín a sötétzöld.
 
Melyik a Föld legkártékonyabb rovara?
A sivatagi sáska (Schistocerca gregaria) – a Biblia - beli sáska, amely Afrika, a Közel-Kelet és India száraz, félsivatagos területein él – talán a legpusztítóbb rovar az ember szempontjából. Ez a falánk állat egy nap alatt saját súlyával egyenlő mennyiségű táplálékot eszik. Egy nagy raj 20 ezer tonna növényzetet képes elfogyasztani egy nap alatt.
 
Milyen részecskék mozognak az emberi szemben?
Ezek a lebegő részecskék félig átlátszó pöttyök a látó térben. Egyesek vörösvérsejtektől származnak, amelyek a retina véredényeiből, és vékony ereiből szabadulnak ki, és a retinában lebegnek. A legtöbb lebegő részecske az üvegtestnedvben (a szemet kitöltő kocsonyaszerű anyag) lévő mikroszkopikus törmelék árnyéka. Korábban nem észlelt lebegő részecskék megjelenése – ha ezt fényes felvillanások kísérik a perifériás látótérben – retinaszakadást vagy leválást jelenthet.
 
Melyik a legelterjedtebb betegség?
A legelterjedtebb fertőző betegség a nátha. A legelterjedtebb, nem fertőző betegség a fogínygyulladás, amelyet kevés ember kerül el.

A bejegyzés trackback címe:

https://octo.blog.hu/api/trackback/id/tr972072196

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása