Tudod-e?

Honnan ered az abrakadabra varázsige?

2010. április 17. - octo21

Az abrakadabra nemzetközi varázsige, a magyarba a latinból került át. A szó végső forrása tisztázatlan.

Ősi, betegségűző varázsige, az első írásos említése az időszámításunk szerinti második századból származik: Quintus Serenus Sammonicus római orvos latinul írott, De medicina praecepta című orvosi költeményében tűnt fel először. (A latinba nagy valószínűséggel a görög abrasadabra szó révén került.)

Serenus Sammonicus úgy vélte, hogy a gyógyulni vágyó beteg embernek egy amulettet kell a nyakában viselnie, egy háromszög alakú pergament, amelyen az „abracadabra” varázsige áll. Az amulett a felirathoz hasonlóan, mint egy tölcsér, segíti a betegség távozását a testből.

A B R A C A D A B R A
A B R A C A D A B R
A B R A C A D A B
A B R A C A D A
A B R A C A D
A B R A C A
A B R A C
A B R A
A B R
A B
A

Bár az abrakadabra első írásos említése Krisztus születése utánról származik, a nyelvészek feltételezik, hogy a kifejezés régebbi ennél. Több teória is létezik származását tekintve:

 

  • Van, aki úgy véli, hogy az arámi avra kehdabra kifejezésből származik, ami azt jelenti, ’ahogy beszélek, úgy cselekszem’.
     
  • Mások szerint héber eredetű: ab (apa), ben (fiú), ruach acadosch (szent lélek)
     
  • Létezik olyan elmélet is, amely szerint egy alexandriai gnosztikus szekta nyomán terjedt el, akik a legfőbb istenséget Abrasax-nak vagy a latinban elterjedt változat szerint Abraxas-nak nevezték.
     
  • Végül megemlítünk egy negyedik elméletet is, amely szerint a kaldeus abbada ke dabra kifejezésből ered, amely annyit tesz: ’megsemmisül, mint a szó’. (A kaldeusok a Dél-Mezopotámiában élt ókori arameus néptörzs tagjai.)

 

A bejegyzés trackback címe:

https://octo.blog.hu/api/trackback/id/tr571929061

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása