Tudod-e?

Honnan ered a bonbon szavunk?

2010. április 05. - octo21

Bonbonnak nevezzük a csokoládéval bevont apró, falatnyi édességeket, melyek közepén mogyoró, mandula, gyümölcs, nugátkrém, likőr, stb. található. Ez az elnevezés először 1845-ben jelent meg Magyarországon.

Franciául a bon azt jelenti: jó; e melléknév kettőzéséből született a bonbon szó, mely Európa-szerte elterjedt, bár mindenhol kissé mást jelent. A francia és a német nyelvben például a cukorkát és a gumicukrot nevezik bonbonnak, Belgiumban a francia bonbon szó kekszet jelent, Amerikában pedig a csokoládéba burkolt apró jégkrémgömbök termékneve ez a kifejezés.

A bonbon kifejezést a francia, az angol, a német, a holland és a magyar nyelv használja (hozzánk a németből került át), katalánul bombó, spanyolul bombón, portugálul bombom, románul bomboană.

A bejegyzés trackback címe:

https://octo.blog.hu/api/trackback/id/tr21895526

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása