Tudod-e?

Hogyan lett a nyúl húsvéti szimbólum?

2010. március 21. - octo21

A húsvéti, ajándékot hozó nyúl eredete bizonytalan, a források legkorábban az 1500-as években Németországban említik.

Hogy húsvéti szimbólum lett belőle, nagy valószínűséggel összefügg termékenységével: a szapora állat az újjászülető életet szimbolizálta. Ugyanígy a születő, feltámadó élet szimbóluma a tojás.

A húsvéti nyúl alakja az üregi nyúltól ered, belőle tenyésztették ki a mai házinyulat. Az időszámításunk előtti harmadik századig az üregi nyúl csak az Ibériai-félszigeten élt. Az olcsó húsforrást a légionáriusok terjesztették el az ókori római birodalom területén, majd a középkorban már egész Európa ismerte.

A fiatal nyulak húsát nem tekintették szigorúan húsnak, ezért a katolikusok böjt idején is fogyasztották.

Érdekesség, hogy a gyorsan szaporodó nyulak elterjesztésében az előrelátó tengerészek is kivették részüket. A felfedező expedíciókra induló hajók rendszerint nyulakat is vittek magukkal, ezzel biztosítva hosszú távon a legénység hússzükségletét.
 

A bejegyzés trackback címe:

https://octo.blog.hu/api/trackback/id/tr291856022

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása