Tudod-e?

Mahjong

2012. augusztus 09. - octo21

Ez az igen népszerű játék, a Mah-Jong eredetileg valószínűleg egy negyven lapos kártyajátékként (Ma Tiae) volt ismert Kínában. A középkorból származik, és kínai dominó néven is ismert.

A mahjong eredetével kapcsolatban gyakran emlegetik Konfuciusz nevét, aki állítólag i.e 500 körül találta ki e játékot. Ezt az elképzelést azzal támasztják alá, hogy a játék megjelenésében és variációiban kötődik azokhoz a kínai tartományokhoz, melyeken ez idő tájt átutazott a kínai filozófus.

Vannak olyan elképzelések, melyek szerint a kínai hadsereg hivatalnokai találták ki a játékot a tajping felkelés idején, hogy így üssék el a katonák az időt; de van, aki egy 19. századi sanghaji nemeshez köti a játék felfedezését.

A Sung dinasztia alatti dicsőséges forradalom kapcsán említik meg azt a 108 hős forradalmárt, akik szorosan kötődnek a későbbi mahjong játékhoz.

A 108 hős nevének és tetteik emlékének megőrzésére az akkoriban igen elterjedt kártyajátékok egyes lapjait ugyanis az ő neveikkel látták el.

A Mah-Jong mai alakja Ning-Po városából származik, ahol a hősök nevét elefántcsont lapocskákra vésték és bambusznád hasábokat illesztettek mögéjük.

Az észak-kínai majiang szó egy dél-kínai kiejtése a madzsong forma, e szó jelentése: veréb, melynek alakja a játék 4 kövén is megtalálható.

S hogy miként ismerte meg Európa ezt a különös játékot? Egy Walker nevű angol mérnök annyit játszotta a játékot, hogy sikeresen megfejtette a kínai jeleket. A fontosabb megnevezéseket arab számokkal és betűkkel jelezte, így az európai országokban is elindulhatott hódító útjára a játék.

A 19. század végén már virágzik mahjong-kultúra Londonban, ami jól mutatta, hogy igencsak kedvelt játéka lett a polgári köröknek ez a fajta kikapcsolódás.

A mahjong Magyarországon az 1920-as években bukkant fel Budapesten, a Százados úti művésztelepen pedig mahjongklub is működött.

A mahjong négyszemélyes kombinációs játék: a kanaszta, a römi és a dominó egyfajta variációja. Számtalan fajtája létezik: például a japán, amerikai,tajvani, hong kongi.
Játszható játékkövekkel-cserepekkel (136 illetve 144 darabos verzióban) és kártyalapokkal is, de már számtalan számítógépes variációja is létezik a neten.

Magának nem felel meg ki másoknak megfelel,
Ha félúton feladod a felejtés megfejel...

A bejegyzés trackback címe:

https://octo.blog.hu/api/trackback/id/tr984704190

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása