Tudod-e?

Miért a bal oldalunkon van a szívünk?

2010. október 24. - octo21

Míg az ember külső megjelenésére a – nem tökéletes – tükörszimmetria jellemző, addig a belső szervek esetében ez egyáltalán nem igaz. Ez érthető is, hiszen számos páratlan belső szervünk van, és ezek többségükben nem a test középvonalában helyezkednek el.

Az emberek döntő többségében a szív legnagyobb tömegével a bal oldalon található, a gyomor és a lép szintén, míg a máj, az epehólyag és a vakbél féregnyúlványa a jobb oldalon. Az embrionális és magzati fejlődés során nagyon szorosan szabályozott, genetikailag meghatározott folyamatok mennek végbe. A szervrendszer-kezdemények minden egyes fordulásának, görbülésének, csavarodásának pontosan a genetikai terv szerint kell történnie ahhoz, hogy végül minden szerv a neki kijelölt helyre kerüljön, és megfelelően funkcionálhasson.

Az emberek egy igen kis részénél – tízezerből egy esetben – ez a fejlődési folyamat fordított irányba játszódik le, és a belső szervek fordított elhelyezkedése (situs inversus) alakul ki. Ilyenkor tehát a lép és a gyomor a jobb oldalra kerül, a máj pedig a bal oldalra.

A fejlődési rendellenességhez társulhat a szív jobboldali elhelyezkedése (dextrocardia) is, ilyenkor totális situs inversusról beszélünk. Ha a szív normál helyzetű, akkor részleges situs inversus áll fenn.

Jobb oldali szív mindössze 22000-ből egy esetben áll fenn. Ezek az emberek a legtöbbször egészségesek, fordított helyzetű szervrendszereik tökéletesen ellátják feladataikat. Igen ritkán előfordul, hogy a dextrocardiához egyéb fejlődési rendellenesség is társul, annak minden hátrányos következményével.

A bejegyzés trackback címe:

https://octo.blog.hu/api/trackback/id/tr242396069

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Katze127 2016.05.19. 08:46:16

Jó olvasni, hogy van olyan hely, ahol magyarul is írnak erről a jelenségről. A te oldaladon kívül 2 úgymond használható leírást találtam még erről az állapotról. 22000-ből egy eset nem is tűnik olyan kevésnek, mégsem találkoztam még rajtam kívül dextrocardiással. Sőt, Magyarországon szinte alig lehet erről információt szerezni, hisz mint mondtam, a te oldaladat hozta ki elsők között a google. Elvétve volt még 1-2 orvosi portál és fórum, utána meg már google fordítós / angol oldalak voltak. Annyit még hozzátennék a cikkhez, hogy van, hogy a magzati korban külső behatásra történik zavar, pl egy vírus esetleg sugárfertőzés miatt, esetleg más, anyát ért trauma miatt. De igazából még most is sokszor vitatják, hogy most genetika vagy külső behatás miatt keletkezik elsődlegesen.
süti beállítások módosítása