Tudod-e?

Miért nem él az északi sarkvidéken pingvin?

2010. október 18. - octo21

 

A köztudattal ellentétben a pingvinek nem csak a déli sarkon (Antarktiszon) élnek, elterjedési területük egészen 45. szélességi fokig húzódik. Tehát a kérdés úgy hangzana helyesebben, hogy miért csak a déli féltekén élnek pingvinek.

A pingvinek eredeti származási helyéről csak találgatások vannak, egyes feltételezések szerint Új-Zéland vagy az Antarktisz lehetett az „őshazájuk“, de mindenképpen a déli félteke, az északi féltekén eddig még nem találtak pingvin fosszíliát.

A későbbiekben a faj elterjedésekor az Egyenlítő környéki meleg tengeráramlások egyfajta akadályt jelenthettek a hidegkedvelő állatok számára, valószínűleg ezért maradtak a déli féltekén. Emellett feltehetőleg a trópusi területek nagyszámú ragadozómadár állománya is akadályozta a faj északabbra vonulását.

A legtöbb pingvinfaj a 45. és a 60 szélességi kör között fordul elő. Ausztrália, Új-Zéland, Dél-Afrika és a Falkland-szigetek partközeli vizeiben éppúgy megtalálhatók, mint Peru és a Galapagos-szigetek magasságában. Ugyanakkor a legnagyobb egyedszámban az Antarktiszon és az ahhoz közeli szigeteken fordulnak elő.

Mivel hidegkedvelő állatok, a trópusi területeken való előfordulásuk a hideg tengeráramlásokhoz kötődik: Dél-Amerika nyugati partján a Humboldt-áramlás, Dél-Afrika nyugati partján a Benguela-áramlás biztosít kedvező körülményeket számukra.

A bejegyzés trackback címe:

https://octo.blog.hu/api/trackback/id/tr672382470

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Abigél Tárkányi 2015.08.16. 21:06:58

Olyan cukik!Én is szeretnék mint a mr.Poppins-ban!
süti beállítások módosítása