Tudod-e?

Mi az a triszkaidekafóbia?

2010. augusztus 13. - octo21

Ez a külön neve is van a 13-as számtól való félelemnek. Miért is félnek olyan sokan ettől a számtól?

Már az ókorban sem kedvelték a 13-as számot. Eredete a görögökhöz vezethető vissza, akik kialakították a számmisztikát, és egyes számoknak jó vagy rossz tulajdonságokat adtak. A 13 a legrosszabb lett mind között, mert megbontja a legtökéletesebb szám, a 12 harmóniáját.

A babona, miszerint a 13 szerencsétlenséget hoz, a mai napig töretlenül tartja magát.Világszerte több millió ember retteg a 13-as számtól. Ők hisznek a babonában, mely szerint a balsorsot a 13-as szám hordozza magában. Enyhébb formában majd mindenki tart ettől a számtól, nem szívesen vagyunk a 13-ak vizsgán, rossz előérzetünk támad, ha a 13. sorba, vagy a 13-as székre szól a jegyünk. Vannak azonban sokan, akik még ennél jobban félnek. Sokan nem hajlandóak például 13-as szobában aludni egy szállodában, azért nagyon sok hotelben nincs is 13-as szoba. Sőt, van ahol 13. emelet sincs! Akadnak, akik 13-án nem vásárolnak, vagy éppen nem hajlandóak bemenni dolgozni a munkahelyükre, főleg, ha 13-a péntekre esik, ezt a napot különösen szerencsétlennek tartják. Világszerte több milliárd dollárnak megfelelő összegű kárt okoz ez a nap azzal, hogy a babonás emberek ilyenkor semmit nem hajlandóak tenni, így máris bezárul az ördögi kör: 13-a valóban szerencsétlen nap lesz. Akadnak azonban szép számmal, akik egyáltalán nem veszik komolyan a hiedelmeket, így a 13-as számnak sem tulajdonítanak semmilyen különleges jelentést. Akik meg kimondottan szeretnek dacolni a szokásokkal, vagy egy kis feltűnésre vágynak, gyakran még szerencseszámuknak is a 13-t választják.

Sokan elgondolkodnak a post olvasása közben, hogy miért pont a 13-as szám ilyen balszerencsés. Eredetét bibliainak tartják , úgy mondják, hogy az utolsó vacsora asztal körül ülőinek száma miatt alakult ki az ellenszenv szegény 13-as iránt. Létezik olyan babona, amely éppen az utolsó vacsorára emlékezve azt mondja: ha egy asztal körül 13-an ülnek, közülük másnap valaki meghal. A baljós 13-ast úgy védik ki sok helyen, hogy eltörlik, a világ számos szállodájában nem létezik 13-as szoba vagy 13. emelet. De vannak olyanok, akik 13-án nem kötnek üzletet, nem ülnek repülőre, sőt ki sem dugják az orrukat otthonról. Különösen, ha a hónap 13. napja éppen péntekre esik. A pénteket ugyanis egy másik babona  eleve szerencsétlennek tekinti, és a két baljós előjel csak erősíti egymást, ha a naptárban összeérnek. Egyébként a 13-as szám a hírességeket is frusztrálta, Roosevelt és Napóleon is megszámlálta, hogy hányan ülnek az asztalnál. Így az sem csoda, ha Párizsban létezett olyan szolgáltatás, ahonnan lehetett „kölcsönözni” egy 14. vacsoravendéget.

A bejegyzés trackback címe:

https://octo.blog.hu/api/trackback/id/tr732219721

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása