Tudod-e?

Route 66

2010. április 04. - octo21

A legendás Egyesült Államokbeli 66-os út, a Route 66, számos könyvben, filmben, terméknévben visszaköszön. Az utat emlegetik Amerika főutcája, Anyaút és Will Rogers Országút néven is (Will Rogers amerikai humorista volt a XX. század elején).

1926. november 11-én adták át az amerikai országútrendszer részeként, bár csak a következő évben készültek el az útjelző táblák. Eredetileg Chicagóból indult, és Illinois, Missiouri, Kansas, Oklahoma, Texas, Új-Mexikó, Arizona és Kalifornia államokon keresztülhaladva végpontja Los Angelesben volt. Teljes hossza így 3940 km (2448 mérföld) volt.

Azóta számos módosítást eszközöltek a Route 66 vonalán, így hosszúsága gyakran változott, végpontja Los Angelesből Santa Monica-ba került át. Bár a keleti és a nyugati part között húzódott, egyik végpontja sem érte el az óceánt.
 

Sok ember életében szimbolikus jelentőséggel bírt a Route 66-en folytatott utazás, a költözés sokszor nagy változást: sikert, bukást, szerelmet, vagyont, halált hozott az útra kelőnek – ezért válhatott legendává.

1985-ben az utat visszaminősítették, azóta nem része az amerikai országútrendszernek, funkcióját más autópályák vették át. Az Illinois, Új-Mexikó és Arizona államokon áthaladó részét Történelmi 66-os útnak (Historic Route 66) nevezik ma, és a térképen is így szerepel.
  

A bejegyzés trackback címe:

https://octo.blog.hu/api/trackback/id/tr771894880

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása