Tudod-e?

Álcázás

2021. január 05. - octo21

Az 1800-as évek végen egy amerikai művész Abbott Thayer tett egy igen fontos megfigyelést, mégpedig a vadon élő állatokról, hogy hogyan is használják ki természetes színeiket. Ezen megfigyelések szolgáltak alapul a modernkori álcázás kialakulásához.

Abbott számára feltűnt, hogy általában a sötét-világos árnyalatok dominálnak az állatoknál. Megfigyelte, hogy az állatok háti része inkább a sötétebb színekből tevődik össze, míg a világos színek a hasi részen erőteljesebbek.

Az álcázásnak az a lényege, hogy az álcázott felületen a fény megtörik, és nehezebben észrevehetővé válik, mint egyéb más tárgyak. A tárgyak „elveszítik” háromdimenziós kiterjedésüket, és sík felületként jelennek meg.

Az a fajta álcázás, amit mi is ismerünk, és napjainkban is alkalmazunk 1915-ben született. Ekkor a Francia hadsereg létrehozott egy egységet, melynek a CAMOUFLAGE DIVISION volt a neve.

Általában négy fő terepmintás ruházatot különböztetünk meg: dzsungel, sivatagi, téli, városi.

Dzsungel ruházat

Az amerikai hadsereg a vietnámi háború idején a zöld ruházatot használta, de a speciális egységek számára US Special Forces) készült az úgynevezett tigris-mintás egyenruha is (1965 körül alkalmazták), melyet az angoloktól vettek át. Az angoloknak 1950-ben a Maláj-konfliktus idején bevált. Ezeket a ruhákat az ultra-közeli harcoknál (ultra-close range fighting) használták.

Sivatagi (desert battle dress uniform (DBDU) egyenruha

A sivatagban a színek igen változatosak. nem is gondolnánk, hogy a számunkra megszokott sárgás szín egyéb színek formájában is jelen van. Lehet akár a rózsaszín, de a kéknek a különböző árnyalatai is  láthatók, a barna árnyalatok, de van fekete is. Az, hogy a sivatagban milyen színek vannak jelen függ attól, hogy a homoknak milyen az ásványi anyag tartalma, valamint, hogy a nap mely szakában vagyunk.

A sivatagi egyenruhán lévő minták akár 10-szer nagyobbak is lehetnek, mint a dzsungel ruházat mintázata. Az amerikaiak a „Sivatagi Vihar” akció után lecserélték a sivatagi 6 színű ruhákat (ezek voltak az un. „chocalate chip” ruhák) a 3 színű sivatagi mintás ruházatra.

Téli (Cold Weather Uniform) ruházat

Fontos jelentősége van ennek a ruházatnak. Az USA hadseregében nagy figyelmet fordítottak arra, hogy a katonák olyan téli ruházattal legyenek ellátva, mely „valóban” megvéd a hidegtől, a nedvességtől, a széltől, és még az álcázást is biztosítja.

Természetesen a ruházat fehér (sisak álca szintén), de érdekes, hogy az egyéb felszerelések nem kaptak fehér álcát. Ez nem baj, hiszen erdei, hegyi viszonyok között bőven láthatunk sötét foltokat, melyek közé a katona tökéletesen beilleszkedik, és (szinte) láthatatlanná válik.

A városi álcázás ruházata (Urban Camouflage )

Ez a XXI. század ruházata. Korábbi háborúkban, konfliktusokban nem volt jellemző a használata. Amiért kifejlesztésre került annak az volt az oka, hogy egyre több katonai akció kerül végrehajtásra lakott területen (városi körülmények között) (Military Operations in Urban Terrain (MOUT).

Talán ez az a ruházat, melyre azt gondolnánk, hogy semmi köze a mintázatának ahhoz a területhez, melyre kitalálták. Ez valamennyire igaz, de gondoljunk csak bele abba, hogy egy lakott település mennyire lehet változatos. A formák, a színek lehetnek akár hasonlóak, mint a sivatagban, vagy mint az erdőkben, de egy falu, vagy egy város között is óriási különbségek lehetnek. Mindezekhez ruházatot készíteni elég bonyolult lenne. Az a mintázat, amivel ezt a ruházatot ellátták, azt a célt szolgálja, amit az összes többi álcaruha, hogy a katona körvonalait amennyire elmossák, a színek pedig minél jobban beilleszkedjenek a háttérbe.

Sose félj valami újat csinálni. Emlékezz, hogy egy magányos amatőr
készítette a Bárkát, és egy halom szakértő a Titanicot...

A bejegyzés trackback címe:

https://octo.blog.hu/api/trackback/id/tr5016373624

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása