Tudod-e?

Mi a deja vu és a jamais vu?

2010. február 20. - octo21

A déja vu francia kifejezés, jelentése „már látott”. Arra az érzésre utal, amikor egy új helyzetben az a benyomásunk támad, hogy az adott helyen már jártunk, az adott esemény már megtörtént velünk, vagy az adott helyzetben már pontosan ugyanilyen módon már részünk volt. Arthur Funkhauser svájci tudós a „déja élményeket” ennek megfelelően tovább csoportosította „déja visité” (már meglátogatott) illetve „déja vecu” (már átélt) kategóriákba.

A jelenség okát sokan sokféleképp képzelik el, nem létezik egyelőre általánosan elfogadott magyarázat. A pszichoanalitikusok egy része vágybeteljesítő fantáziának tartja, illetve az iránti vágyakozásnak, hogy a múlt egy eseménye újra megtörténhessen, csak ezúttal kedvezőbb kimenetellel. A parapszichológia egy korábbi élet emlékeinek felidéződését látja a déja vu élményben. A modern mozirajongók, ha meghallják a déja vu kifejezést, azonnal rávágják: hiba a Mátrixban!

Két izgalmas neurológiai természetű felvetés is született. Az egyik szerint az emlékek úgy raktározódnak, épülnek fel az agyban, mint a hologramos képek, melyeknek minden egyes képpontja tartalmazza az egész képre vonatkozó összes információt. Az elmélet szerint az egyes emléknyomok is tartalmaznák a teljes emléket. Így amikor egy helyzet valamely aspektusa túlságosan emlékeztet egy korábban már megélt élményre, az új szituáció emlékként idéződik fel.

A másik elképzelés az, hogy egy pillanatnyi csúszás következik be a megélt élmény feldolgozásában. Az adott szituáció valamely hiba folytán nem tudatosul azonnal, hanem emlékként raktározódik. Amikor tizedmásodpercekkel később bekövetkezik a helyzet megélése, már emlékképként is jelen lesz a memóriában, így úgy érezzük, korábban is átéltük már.

A déja vu ellentéte a jamais vu (sohasem látott), azaz az idegenség érzete egy ismerős helyzettel, tárggyal, személlyel, stb. kapcsolatban. Mindkét jelenség meglehetősen gyakori, az emberek mintegy 70 százaléka életében legalább egyszer átéli. Érdekes, hogy 15 és 25 éves életkor között a leggyakoribbak ezek az élmények. Fontos hangsúlyozni, hogy mindkét érzékcsalódás temporalis epilepszia bevezető tünete vagy kísérőjelensége lehet, így a túlzottan gyakori déja vu élményekkel orvoshoz kell fordulni.
 

A bejegyzés trackback címe:

https://octo.blog.hu/api/trackback/id/tr601776253

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása