Tudod-e?

Honnan származik a HOT DOG kifejezés?

2010. január 15. - octo21

Hot dognak, azaz forró kutyának nevezzük a kettévágott hosszúkás zsemlébe, kiflibe helyezett forró virslit. Maga az elnevezés amerikai eredetű, de az étel német „találmány”. A bécsiek a hot dog eredetét a bécsi kolbászra, a Wienerwurst-ra, a frankfurtiak pedig a Frankfurter Wurst-ra vezetik vissza.


Egyes feljegyzések szerint a 17. század közepén Johann Georghehner bajor hentes Frankfurtban zsemlébe csomagolt kolbászkát árult.

Az Egyesült Államokba is német közvetítéssel érkezett a ’kolbászos szendvics’: 1870 körül a Coney-Island-en Charles Feltman német emigráns hot dogot árult, bár ő még nem így nevezte.


Egy népszerű mítosz szerint az elnevezés 1900-ból származik, amikor is Thomas Aloysius „TAD” Dorgan karikaturista egy New York Giants baseball meccs után a kolbászos szendvicseket zsemlében lapuló dakszliként ábrázolta.

Az etimológusok azóta bebizonyították, hogy a hot dog elnevezés valószínűleg néhány évtizeddel korábban keletkezett, talán a Yale Egyetem hallgatói használták először az 1860-as években, utalva vele a kolbászok bizonytalan származására. Tény, hogy még a XIX. század közepén is mind az Egyesült Államokban, mind Európában készült kolbász kutyahúsból.

A bejegyzés trackback címe:

https://octo.blog.hu/api/trackback/id/tr351673566

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása