Tudod-e?

A 10 leghízlalóbb gyorsétel

2013. október 26. - octo21

Ki ne ismerné a pillanatot, mikor az egész napi fáradtságtól hazatérvén semmi másra nem vágyunk, mint bekapni gyorsan néhány falatot, aztán elnyúlni az ágyon?

10 - Ananászos szendvics

Nagyon finom, mikor a toast kenyéren elolvad a sonka-ananász-sajt triója, viszont egyetlen szelet ebből az élvezetből felér 15 g zsírral, -lehet, hogy még egyszer át kéne gondolnod ezt az "egyszerű" vacsorát?


Tudtad?

A Hawaii toast az '50-es években került be a köztudatba, mégpedig Clemens Wilmenrod TV-showja által. A recept igen egyszerű: némi toastkenyeret megkenünk vajjal, ráteszünk egy kis sonkát, a tetejére sajtot, majd jöhet a konzervananász és szépen betoljuk a sütőbe. A sajt legtöbbször a legzsírosabb ebben a történetben, mivel eleve 9 g
zsírtartalma van, a vaj további 4 g-t képvisel.

9 - Hot - Dog

A "forró kutya" mindenhol kapható, akkor a legtutibb, ha keveredik benne a mustár és a ketchup egyvelege.

Tudtad?

1895 óta létezik Amerikában a Hot Dog elnevezés, melynek különleges aromát adhat a jó fajta frankfurti virslin kívül még némi pirított hagyma is. A Hot Dog mindenesetre mintegy 17 g zsírt tartalmaz adagonként.

8 - Pommes frites

A szalmakrumpli fedőnév alatt is szereplő, általános közkedveltségnek örvendő étel a gyorsétkezdék egyik legfőbb bevételi forrása.

Tudtad?

150 g sült krumpli általában 435 kalóriával és 19 g zsírral dicsekedhet.Ha hozzáadunk még némi ketchupot, vagy majonézt, máris elérhetjük az bűvös 500 kalória feletti határt. Mindenesetre, ha már sehogy sem tudsz ellenállni, legalább ne a fritőzt használd, hanem inkább a sütőt. Az utóbbihoz ugyanis kevesebb zsír kell és kisebb lesz a finomság acrylamidtartalma is, mely a rákos megbetegedések egyik serkentője.

 7 - Croissant

Ha nem is rendelkezel francia felmenőkkel, de bizonyára te sem tudsz ellenállni a francia péksütemények királyának, a croissantnak. Mindegy, hogy a pékségben, vagy a benzinkúton veszed, egy kis sonkával és sajttal igazi lakoma!

Tudtad?

Egy aprócskának tűnő sonkás-sajtos croissant kb. 23 g zsírt rejt magában. Ennek a mennyiségnek a 2/3-t csakis a croissantnak köszönheted. Meglepő, nem igaz? Egy croissant olyan pirinyónak tűnik és egyáltalán nem laksz jól tőle. Nem is csoda! A benne lévő cukor- és zsírtartalom csupán üres kalóriákat visz a szervezetbe.

 6 - Bécsi virsli

Bár a bécsi virsli eredete nem teljesen tisztázott, az tény, hogy német ajkú szomszédainknál örvend a legnagyobb népszerűségek.

Tudtad?

A virsli általában disznó-, vagy marhahúsból készül. A vita sajnos még mindig élénk arról, hogy a bécsi virsli nem egyszerűen csak a frankfurtivirsli leszármazottja-e. Mindenesetre mindkét város verseng a feltalálói érdemért, hisz a virsli igazi világhíresség. Viszont kevésbé szívderítő hír, hogy egy pár virsli 27 g zsírral ajándékozza meg szervezetünket.

5 - Sült csirke

MMMMhhhh, finom ropogós pipihusi, némi bőrrel a tetején. Rossz választás! Épp a bőre miatt olyan nagy a zsírtartalma!

Tudtad?

A grillcsirkének a bőre alatt-és felett is zsír van. Egy fél csirke mintegy 33 g zsírral bír, bőr nélkül máris megszabadulsz 8 g felesleges zsírtól. Viszont azért, hogy a hús ne legyen száraz, kenegesd meg némi ketchuppal inkább. Az még mindig kevesebb kalóriát jelent majd! Ja és hasportolsz, ne felejtsd el, hogy az egészséges fél csirke húsában 70 g proteint találsz!

4 - Currys kolbász

Igazi ínyenc finomság, amire szerencsére azért nem minden nap ragadtatod el magadat.

Tudtad?

A currys kolbász idén ünnepli az 54. évfordulóját, eredete Berlinbe vezethető vissza, Herta Heuwer kis büféjéhez. A '80-as évekig igazi diadalmenetet tudhatott magáének és a felmérések azt mutatják, hogy még
ma is megállja a helyét a pizza, a dőner és a hamburger mellett is. Mindenesetre listánkon a 4. helyen szerepel. Egy adagnyi belőle ketchuppal 35 g zsírt juttat a szervezetünkbe.

3 - Dőner kebab
(bronzérmes)

Finom, azt meg kell hagyni, viszont nem árt tudni, hogy a rengeteg saláta ellenére sem éppen karcsúsító étel!

Tudtad?

A dőnert alapvetően Törökországgal hozzák összefüggésbe, azonban maga a lapos kenyér éppenhogy Berlinből származik. 1971 nyarán, Mahmut Aygünnekjutott az eszébe, hogy a különlegesnek számító kenyeret dőnerhússal és joghurtszósszal töltse meg. Törökországban tradicionálisan ehhez még hozzáadnak némi salátát és különböző szószokat is. A hús azonban totáliszsírbombává varázsolja egykettőre az egészséges rágcsálnivalót. Válaszdinkább a vegetáriánus variánsát és megspórolsz 36 g zsírt magadnak!

2 - Sült kolbász
(ezüstérmes)

Finom és laktató étel, melyet szintén nem alacsony zsírtartalma miatt fogyasztunk.

Tudtad?

Tény, hogy egy kolbász 37 g zsírt tartalmaz. Az is tény, hogy nagyon finom tud lenni, különösen a borjúhúsból készült variánsa, főleg, ha méghozzáadunk egy kis ketchupot vagy mustárt is! Viszont a németek rajongása már olyan magasra hágott, hogy 2006-ban Thüringiában megnyitották az első kolbászmúzeumot is.

1 - Gyros
(ARANYÉRMES)

Igazi görög étel, mely nemcsak úgy magában az igazi, hanem, ha társul hozzá némi sült krumpli és tzatziki is!

Tudtad?

Egy gyros tányér mintegy 50 g zsírral számolhat. A tradicionális grillhez csakis disznóhúst használnak. A tzatziki a maga joghurtból, fokhagymából és savanyú uborkából készült egyvelegével csak 2 g zsírral dicsekedhet 100 g elfogyasztása után is. Az igazi zsíradag a húsban és aszalmakrumpliban rejlik. Aki ügyel az alakjára, annak 40 g zsírnál nem szabadna naponta elfogyasztania, vagyis a gyrost érdemes a különleges alkalmakra tartogatni!

Nem tudom mi lesz az elszalasztott álmokkal. Elporladnak, mint a csontok a földben vagy felrobbannak?! Nem akarom megtudni... 

A bejegyzés trackback címe:

https://octo.blog.hu/api/trackback/id/tr275600171

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása