Tudod-e?

Számítógépes szimbólumok

2012. szeptember 22. - octo21


A command gomb

A Mac gépeken található „command” gombnak egészen speciális jelzése van. Andy Hertzfeld, az eredeti Apple mérnökcsoportjának vezetője kapta a hálás feladatot, hogy találjon ki valamit a gépek „command” billentyűjére: a gombon használatos Apple logó ugyanis nem tetszett Jobsnak, aki nehezményezte, hogy „túlhangsúlyozzák” a logót. Van alma a gépeken, van alma a képernyőn: a billentyűzeten már ne legyen!

 

 

Andy az Apple ikonjait készítő bitmap artist (magyarra talán „ikontervezőként” lehetne fordítani), Susan Kare segítségét kérte. Rengeteg variációt terveztek, ám egyik sem nyerte el Jobs tetszését. Végül Susan nem sokat szöszölt a feladattal: egy nemzetközi szimbólumokat tartalmazó könyvből kiválasztott egy neki tetsző fájlt, és lőn! Az ábra ismert úgy is, mint a „gorgó hurok” (gorgon-loop), a unicode szabványban pedig mint a „place of interest” jelzést használják, ezért is láthatjuk itt-ott táblákon és térképeken, igaz, elég ritkán használják.

A power gomb

A smiley és a „kukac” után az egyik leghíresebb szimbólum: találkozhatunk vele pólókon, matricákon, sőt még óvszereken is. A története 1973-ig nyúlik vissza: egészen addig ugyanis a második világháborúban elterjedt nullát és egyest használták a mérnökök a kapcsolók helyzetének jelölésére, így a főkapcsolók is kétállásúak voltak: nulla és egyes (nincs áram, van áram).

Volt azonban egy funkció, amivel nem tudtak mit kezdeni, ez pedig az ún. standby, azaz készenléti üzemmód volt: nulla nem lehetett a jele, hiszen nincs kikapcsolva az eszköz, de egyessel sem lett volna érdemes jelölni, hiszen konkrétan bekapcsolva sincs. Arról nem is beszélve, hogy „háromállású” kapcsolót készíteni már túlzás lett volna.

Így született meg 1973-ban az International Electrotechnical Commission jóváhagyásával a „nullába szúrt egyes”, először csak mint standby kapcsoló, később azonban a főkapcsoló helyét is átvette.

 

Bluetooth

A tizedik században élt és uralkodott Harald Gromsson dán király. Mi köze neki a bluetooth szimbólumhoz? Nos, Harald király igazi ínyenc volt: a számtalan édesség mellett egyik nagy kedvence az áfonya, sőt konkrétan a dán fekete áfonya volt. Fogyasztotta is bőséggel, így eshetett meg, hogy az egyik foga permanensen kék lett. A bluetooth szimbólum nevének kezdőbetűit szimbolizálja (az uralkodó neve dánul „Blåtand”).

USB szimbólum

Az USB1.0 szabványosításával egy időben született az ikon is. A tengerek istenének, Neptunnak félelmetes fegyverét mindannyian ismerjük. Nos, az ő hatalmas villájának egyszerűsített ábrája lett az USB szimbóluma: hogy egészen pontosan miért, azt már nem tudni, hiszen az USB-nek elég kevés köze van a vízhez (ami rendjén is van így). Annyi biztos, hogy az USB Neptun-villa ágainak végén levő kocka/háromszög/kör az akarja szimbolizálni, hogy az USB-n keresztül az eszközök rengeteg fajtáját csatlakoztathatjuk.

Play gomb

A híres play (lejátszás) gomb, amelyet az idősebbek videomagnókról, szalagos magnókról, esetleg walkanekről ismernek, a fiatalabbak pedig iPodokon és a Winamp-ban találkoztak vele először. A történetéről sajnos nem sokat tudni, az 1960-as években jelent meg, egy időben a szalagos eszközökkel. Azért mutat jobbra, mert abba az irányba ment a szalag… 

                                         Kopott országúton kopott cipő koppan
                                 Aki lopott mára mától talán holnap összeroppan
                                   Talán bejön amit vártál, talán eltemet az élet
                              Talán él itt még olyan aki egy gyertyát kétszer éget...

A bejegyzés trackback címe:

https://octo.blog.hu/api/trackback/id/tr234795606

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása