Tudod-e?

Borotva

2018. június 05. - octo21

Képtalálat a következőre: „shaving man”

Kezdetben vala a szőr...  A férfiak a történelem folyamán legkülönbözőbb eszközöket alkalmazták arcszőrzetük eltávolítására. Szóba jöhetett bármi, ami éles: kagylóhéj, állatfogak, kések. Egyiptomi sírokban a kutatók különféle, rézből vagy bronzból készült éles fémdarabokra bukkantak, melyek a falfestmények tanúsága szerint a borbélyok eszközei voltak. Borotvát már az ókorban is használtak, gyártását azonban Gillette fente tökéletessé.

Ám ekkor lépett a színre King Camp Gillette. Gilette úr utazóügynök és amatőr feltaláló volt, így nem csoda, hogy állandóan új találmányok gondolata motoszkált a fejében. Ez történt vele egyik borotválkozása alkalmával, mikor is beléhasított, hogyan lehetne a férfiak eme mindennapi tevékenységét könnyebbé, egyszersmind biztonságosabbá tenni. 

1895-ben elő is állította az első, mindkét oldalán éles, eldobható borotvapengét; hat évvel később pedig megalapította saját vállalatát, az American Safety Razor Company-t. A tömegtermelés megkezdéséhez azonban megfelelő gépekre volt szükség. Gillette tanácskozott William Emery Nickerson mérnökkel, aki beszállt vállalkozásába, és megtervezte a kívánt gépsort. 

1909-re már három európai gyárban készültek a borotvák, és 1915-ben megjelent az első női változat is. Az ötvenes évektől Gillette többféle pengét kísérletezett ki, így a gyenge, közepes és erős arcszőrzettel rendelkező férfiak válogathattak a lehetőségek közül. Később megjelent a szabályozható dőlésszögű és a szilíciummal bevont, a szőrzet kisebb nyomással történő eltávolítását lehetővé tévő penge is. 

Ezután érkeztek a rozsdamentes acélból készült eszközök, először a konkurens brit Wilkinson Swordtól, majd a Gillette 1963-ban beindította a bevonattal készült rozsdamentes pengék gyártását.Közben megjelentek az első villanyborotvák is. Az 1891-ben alapított holland Philips 1939-ben lépett a piacra Philishave elektromos borotvájával. Az eszköz márkavédjegyévé váló forgófejes rendszert Alexandre Horowitz kutató fejlesztette ki a cég számára. A villanyborotva elterjedésével a borotválkozás már nem volt sem időigényes, sem kényelmetlen, és a férfiak a bőrirritációt is elfelejthették. 

1959-ben a Philips kifejlesztette az arc körvonalát követő rugalmas borotvafejet, 1980-ban megjelent a kétkéses megoldás, az 1996-os újítás lehetővé tette a nehezen elérhető bőrfelületek borotválását, 1998-ra pedig megszületett az első hidratáló emulzióval ellátott borotva is. Manapság már számtalan változat közül válogathatnak a hölgyek és az urak egyaránt. Mivel Kossuth-ék korával ellentétben ma a csupasz a divat, naponta randevúzik a penge az arccal, lábbal, hónaljjal, mellkassal, intim részekkel; hogy tulajdonosának sima utat biztosítson az ellenkező nem szívéhez...

"A magány egy betegség - gyengévé, hiszékennyé, butává teszi az embert..."

A bejegyzés trackback címe:

https://octo.blog.hu/api/trackback/id/tr8714026136

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása