Tudod-e?

Majális

2018. április 28. - octo21

Egyik tavaszi ünnepünk. Az ünnep  eredete egészen a pogány korra megy vissza, a természet megújuló erejének ünnepére. A majális különösen az északi népeknél terjedt el, több szimbolikus cselekmény kíséretében, melyek közül nálunk az úgynevezett májusfa állítás ismeretes. Magyarországon a majálisnak vidám táncmulatságszerű jellege van. Ha a zord időjárás miatt később, például júniusban tartják, akkor juniálisnak nevezik.

Május 1 – A munka ünnepe
Május 1-je 1890 óta a munkások nemzetközi ünnepe. Eredete a brit ipari forradalomig nyúlik vissza. Régen az egyház Fülöp és Jakab apostolokat ünnepelte e napon, később Szent Józsefre, Jézus nevelőapjára emlékeztek május 1-jén, míg 1891-ben, a II. Internacionalé a munkások ünnepének nyilvánította május elsejét. Magyarországon (Buda-Pesten) először 1890-ben ünnepelték felvonulással ezt a nemzetközi munkásünnepet.
  
Ehhez a naphoz kapcsolódik a májusfa állítása is. A székelyek jakabfának, hajnalfának, másutt májfának is nevezik.

Egyes források szerint már a XV. században szokás volt májusfát állítani, de eredete valószínűleg még régebbre visszavezethető, egészen a rómaiak Floralia pogány ünnepéig. Ezeknek a több napig tartó fesztiváloknak a késői utóda a majális.

A májusfa a tavasz, a természet újjászületésének a szimbóluma, de jelenti a lányok elismerését, a nagylányokhoz való tartozást is. A legények május elsejére virradóra, csoportokba verődve, éjszaka állítják fel a májusfát – ami lehet sudár fa, vagy egy zöldellő, virágzó ág - a nagylányok háza előtt. Szalagok, kendők, virágok, üveg bor és más ajándékok is kerülnek rá, néhol egy kis táblát is akasztanak rá, amelyen értékelik a lány „magaviseletét”. A legények ezzel adják a falu tudtára, hogy melyik lány tetszik nekik.

Sok helyütt pünkösdkor vagy május végén „kitáncolják” a fát, vagyis a fát táncmulatság keretében, muzsikaszó mellett, kidöntik. 

Szokás még a májusi virág küldése is. A legények szépen feldíszített cserepes virágot küldenek annak a lánynak, akinek udvarolnak, s a virág az ablakba kerül.Sok helyütt pünkösdkor vagy május végén „kitáncolják” a fát, vagyis a fát táncmulatság keretében, muzsikaszó mellett, kidöntik.

Szokás még a májusi virág küldése is. A legények szépen feldíszített cserepes virágot küldenek annak a lánynak, akinek udvarolnak, s a virág az ablakba kerül.

"Sose becsüljétek alá a végzet hatalmát, mert amikor a legkevésbé várjuk, a legapróbb dolog beindít egy láncreakciót, ami megváltoztatja az életünket..."

A bejegyzés trackback címe:

https://octo.blog.hu/api/trackback/id/tr2613878326

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása