A sárgabarack neve a latin „praecoces“ szóra vezethető vissza, amely „korai gyümölcs“-öt jelent. Az ókori rómaiak nevezték el így a korán virágzó és termő sárgabarackot. Tudományos nevét, a „malus armeniacá“-t szintén a rómaiaktól kapta: az I. században Lucullus Szíriából hozta magával, ő nevezte el szó szerinti fordításban „arméniai almá“-nak.
A sárgabarack a legrégebben termesztett gyümölcsfajták közé tartozik. 4000 évvel ezelőtt Kína északi részén már fogyasztották, és a Selyemúton keresztül jutott el Szírián keresztül a Római Birodalomba.
Keleten a sárgabarack magokat olyan felhasználási formában eszik, mint a mandulát. Az érett sárgabarack magját magot kiveszik és összetörik, majd percipánt készítenek belőle. Igen, van különbség marcipán és percipán között; amíg az előbbi mandulából, az utóbbi barackbélből készül, a dióból készült marcipánt pedig diómarcipánnak hívják.
Nem az dönti el, mire viszed, hogy mikor kezded, hanem az, hogy mikor hagyod abba...