Tudod-e?

Emese álma és a csodaszarvas

2011. november 07. - octo21

Ahogy minden népnek ezen a földön, úgy a magyarságnak is létezik többféle mondája és legendája a nép eredetét, illetve különböző történelmi eseményeit illetően. A történelem előtti és utáni időkben is születtek mondák,eltérő mítoszok,rejtélyes eseményeket övező legendák. Így a honfoglalás előtti ősmagyar korról is maradtak fenn olyan mondák, mint például Emese álma, vagy éppen a csodaszarvas legendája.

Az úr születésének 819. esztendejében Ügyek, a magyarok egyik vezére feleségül vette Önedbelia vezér Emese nevű leányát. Emese és Ügyek nagyon boldogok voltak,nagyon szerették egymást. A szerelem gyümölcse azonban váratlan fordulatot vett, ugyanis amikor Emese a gyermekét várta, álmában egy turulmadarat látott, amely megtermékenyítette. Reggel Emese magához hivatta egyik öreg táltosát, Szovárdot, hogy fejtse meg a különös álmot. A táltos ennek eleget téve megjósolta azt, hogy Emesének hamarosan fia születik, akitől majd dicső királyok származnak. Így is történt. Emese néhány hónappal később világra hozta gyermekét, akit Álmosnak nevezetek el, mivel születését és vezéri nagyra hivatottságát álom jelezte. Fölcseperedve Álmos délceg vitézzé vált. A pusztában apja megtanította a fegyverforgatás minden fortélyára.

Álmos nagyon ügyes és könnyen tanuló ember révén kiváló harcos lett,akiből hamarosan ő lett a hét magyar törzs egyik legismertebb vezére, akitől a fejedelmi és királyi Árpád-ház eredt. Álmos karizmatikus egyéniség révén,könnyen verte vissza seregével a magyar szálláshelyekre időnként betörő besenyőket is. Egyébként a turulmondát, amelyben az ős egy sztyeppei ragadozó madár, a török népektől eredeztetik,amely a magyarok egyik ősi totemállatává vált. A másik mondatörténet szintén az ősmagyarokhoz kapcsolódik,és ebben egy szintén totemállattá vált erdei vad a főszereplő. A csodaszarvas története talán a legismertebb monda,amely beharangozta a magyarok eredetére vonatkozó elméleteket és ősi legendákat. Ménróth az óriás Eviláth földjére költözött. Ott feleségétől Enéhtől, két fia született : Hunor és magyar. Mikor a fiuk felcseperedtek egyszer kimentek vadászni a pusztába. Hirtelen egy nőstény szarvas bukkant fel előttük. Azonnal üldözőbe vették. Az állat azonban gyorsabb volt, és Meotisz ingoványai közé menekült, s így a fiúk nyomát vesztették. De feltűnt nekik a táj szépsége és elhatározták itt fognak letelepedni. Miután attyuktól engedélyt kaptak rá,házuk népével és minden jószágukkal együtt a meotiszi mocsarak közé költöztek. Öt évig ki sem mozdultak onnan. A hatodik évben kikalndoztak, s egy puszta helyen Belár fiainak férjeik nélkül maradt feleségeire és azok gyermekeire bukkantak. Elfogták őket és magukkal vitték a Meotiszi ingoványukba vagyonaikkal együtt Az alánok fejedelmének Dulának a két lányát is elrabolták. Az egyiket Hunor, a másikat Magyar vette feleségül.

Ezektől az asszonyoktól származnak a magyarok és a hunok valamennyien. Idővel igen hatalmas nemzetiségekké nőttek,úgy hogy a minden oldalról tenger övezett szűkös föld sem befogadni,sem táplálni nem tudta már őket. Ezért gyermekestül és jószágostul Szkítiába költöztek, hogy ott megtelepedjenek. Hát innen a magyarok és hunok eredete, akiket egyes krónikások tesvér népeknek írnak le,ám ennek semmi bizonyítéka nincsen. Egyébként míg a turul mondát a török népekkel hozzák összefüggésbe, addig a csodaszarvas legendáját a finnugor népekkel hozzák kapcsolatba. A két történetnek némi valóságalapja azonban lehetséges, hogy van, ne gondoljuk hogy ez mindössze egy tréfás-kalandos mese volna,vagy hogy ezzel magyarázzuk nem tudásunkat a magyarok eredetét illetően. A turul és a csodaszarvas azóta is jelképe a magyarságot övező történelemnek és legendáknak, még ha ez nem is így történt a valóságban.

Van, hogy angyalt kell megölni, van, hogy ördögöt kell hívni

van, hogy a nyelveden van a szó, de nem tudod leírni...

https://www.youtube.com/watch?v=W9HJhDWVtcw

A bejegyzés trackback címe:

https://octo.blog.hu/api/trackback/id/tr533362237

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása