Tudod-e?

Miért a Katalinokról nevezték el a katicabogarat?

2010. október 16. - octo21

A népszerű katicabogár (Coccinella septempunctata) a magyar népnyelvben nem csak a Katalin és becézett alakjaihoz (katalinka, katibogár, katalinbogár, katókabogár, kiskatica, bödekati, istenkatikája), hanem néhol a Bencéhez (bödebence), Péterhez (péterbogár) és az Ilonkához (ilonkabogár) is kapcsolódik. Pontosan nem ismert, hogy a bogár magyar elnevezésében miért épp a Katalin név lett a legelterjedtebb.

Tény viszont, hogy a hétpettyes bogarat nem csak mi illetjük kedves névvel. Az angol ladybird-nek hívja, egész pontosan Lady's Bird-nek, a Hölgy madarának nevezi. A hölgy alatt Szűz Máriát értik, és úgy tartják, hogy a szárnyfedő piros színe az ő köpenyét, a hét fekete petty pedig a Szűz hét örömét és hét fájdalmát jelképezi.

Az ausztrál botanikus, Arthur Wallis Exell 1991-ben kiadott History of the Ladybird című tanulmánya a katicabogár 55 országban használt 329 népszerű elnevezését gyűjtötte össze. Ezek közül több mint 80 Szűz Máriára utalt, és további 50-ben szerepelt még Isten. Nálunk ez utóbbi kategóriába sorolható a tájnyelvi ’isten tehénkéje’, vagy az ’istenkatikája’. A német egyébként szintén Mária bogarának tartja (Marienkäfer) a katicát.

A katicabogarak között ismert hét és kétpettyes faj is. A lárvák és a bogarak egyaránt levéltetvekre, pajzstetűkre vadásznak, ezért roppant hasznos állatnak számít.

A bejegyzés trackback címe:

https://octo.blog.hu/api/trackback/id/tr492376845

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása