Tudod-e?

Smiley története

2010. január 21. - octo21

 

Gondolom midenkinek ismerős a smiley fogalma vagy ha úgy írom, hogy :) akkor már biztos mindenkinek világos miről van szó. Manapság a gyakran használt "mosoly" nem volt mindig ilyen közkedvelt, de nézzük honnan is indult az őrület...

 

 

Ahogy a legtöbb találmány esetében, itt sem teljesen egyértelmű, hogy ki volt az első, aki az írásjelekből különféle arcokat formázó hangulatjelet kiötlötte, legtöbben mégis egy amerikai professzort, Scott Fahlmant tartják a smiley atyjának. A pittsburghi Carnegie Mellon Egyetem kutatója egy 1982. szeptember 19-én keltezett levelében javasolta a kettőspontból, kötőjelből és egy zárójelből álló karaktersort a komolytalan, ironikus, poénos megjegyzések jelölésére. Tegyük hozzá, akkor még csak szakmai berkekben használták, ám az internet elterjedésével elképesztő gyorsasággal épült be mindennapi kommunikációnkba. Az egyetemek és laborok után a világhálót, majd a mobilkommunikációt is meghódította, olyannyira, hogy bár e jeleket ritkán használják, több száz, nem csupán a hangulati töltést (jókedv, szomorúság, értetlenség, harag, sértettség stb.) kifejező szmájli született az utóbbi években, és a pizzától a Mikuláson át a pápáig számos személyt és tárgyat is „írásjelekbe öntöttek".

Visszatérve még az eredetre, egyes források szerint egy Kevin McKenzie nevű fiatalember volt, aki 1979. április 12-én egy hasonló ötletből kifolyólag levelében leírta az első ilyen ikont, amelyre azonban akkor senki sem volt vevő. Mások szerint mindkettejüket megelőzték egy PLATO nevű oktatási rendszer feltalálói, akik már 1972-ben szmájlikat küldözgettek egymásnak. Komoly kutatómunka után 2002-ben sikerült végre elbányászni Fahlman húsz évvel korábbi levelét, s meglett McKenzie üzenete is, sőt, még a PLATO emotikonjai is előkerültek. Eszerint valóban ők az ősatyák, ám mivel korán jött ötletük akkoriban nem aratott sikert, nem is foglalkoztak a fejlesztésével.

Néhány smiley:

:-Q - Fogalmam sincs miről beszélsz

:+( - Sért a megjegyzés

<^O^> - Hangosan kacagok

További jelek a szótárban - bdeg.sopron.hu/~imo/smile.htm  

A bejegyzés trackback címe:

https://octo.blog.hu/api/trackback/id/tr91691080

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása