Tudod-e?

Ki kötötte a gordiuszi csomót?

2010. január 10. - octo21

„Az ismert, hogy ki oldotta el, de ki kötötte a gordiuszi csomót?”


A gordiuszi csomó a legenda szerint Gordiosz (Gordius) fríg király szekérrúdját rögzítette. A történet a mai törökországi Anatólia területén lévő ókori Phügia (Frígia) királysághoz kötődik.
https://fabiusmaximus.files.wordpress.com/2013/10/20131008-gordian_knot.jpg

Gordios a legendás Midász király apja volt, aki még földműves korában égi jelt kapott Zeusztól, egy sas képében, amely a szekérrúdjára szállt, hogy uralkodó lesz belőle.

A fríg király halála után trónviszály dúlt, a nép úgy határozott, hogy az lesz az új uralkodó, aki szekerével elsőként ér Zeusz templomához. Így lett Gordios a frígek királya. Egy másik legenda szerint, a vitázó elöljárók egy jóshoz fordultak segítségül, aki azt tanácsolta, hogy az első embert, akivel találkoznak, válasszák királyuknak, így esett a választás Gordiosra.

Az általa alapított és az ő nevét viselő főváros (Gordion, Gordium) fellegvárában helyezte el, és Zeusznak ajánlotta a legendásan bonyolult csomóval összekötött (számára hatalmat hozó) szekeret és jármot.

A legenda úgy tartotta, hogy a csomót csak Kis-Ázsia jövendő uralkodója fogja kioldani, ami be is igazolódott. Nagy Sándor i.e. 344-ben, amikor seregeivel áthaladt a városon, egy kardcsapással megoldotta a problémát, pontosabban kioldotta a csomót.

Innen a mondás értelme, miszerint a gordiuszi csomó olyan problémát jelent, amit csak drasztikus eszközökkel, merész lépéssel lehet megoldani.
 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://octo.blog.hu/api/trackback/id/tr261662682

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása