Ha visszapörgethetnénk az időt, igen csak meglepődnénk, hogy mennyire eltért a középkori magyar ember étkezési szokása és napirendje a napjainkban megszokottaktól. A 17. század második feléig a nemesek és a parasztok csak két étkezést ismertek: az ebédet és a vacsorát. A reggeli tehát teljesen ismeretlen volt, ami nem is csoda, hiszen 10 órakor már ebédeltek. Mivel az ebéd időpontja a délelőtti órára esett, így ennek megfelelően a vacsora is korábban került az asztalra. A nap második étkezéséhez általában öt, legkésőbb hat órakor láttak hozzá. Magyarországon a déli ebéd Nyugat-Európából érkező, modern szokás, és csak az 1600-as évek vége felé terjedt el. Ezt követően „francia módon”, azaz déli 12-kor ültek le az asztalhoz ebédelni. A vacsorát pedig este hét körül fogyasztották.Sok időbe telt, mire az új gasztronómiai módi bevett szokássá vált.