Tudod-e?

Mi az a fekete leves és honnan ered a név?

2010. január 09. - octo21

Ugye akkor szoktuk mondani, amikor valami kellemetlen, rossz dolog vár ránk. A fekete leves, egyébként nem más, mint maga a kávé. A mondás a szájhagyomány szerint még a 17. századból származik. Az 1680-as években a váradi pasa el akarta fogatni Thököly Imre fejedelmet, ezért ebédmeghívás ürügyével magához csalta. Thököly azonban megsejtette, hogy mi készül ellene, így az ebéd után sietve távozni kívánt, mire az egyik janicsáraga a következő szavakkal tartotta vissza: "Ne siess Uram, hátra vagyon még a fekete leves!" Miután a vendég megitta a kávéját, láncra verve vitték az isztambuli Héttoronyba.
A fekete leves, azaz a kávé fogyasztása a török étkezés elmaradhatatlan kellékeként vált ismertté. Magyarországon a kávézás azonban hosszú ideig kizárólag csak a gazdag nemesek kiváltsága volt, az alsóbb társadalmi rétegek számára csak a 19. században vált elérhetővé.

A bejegyzés trackback címe:

https://octo.blog.hu/api/trackback/id/tr221660179

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása