Tudod-e?

Szélfajták

2012. szeptember 16. - octo21


A szél nem csak nagy, hanem egészen kis területen is megjelenhet. Ezek az úgynevezett helyi szelek. Ezek különböző felszínek különböző mértékben való felmelegedése révén alakulnak ki, amelynek oka a felszínek különböző napsugárzás-elnyelő képességben rejlik. A helyi szelek természetesen csak akkor figyelhetők meg, ha egyébként nagyobb térségű légköri folyamat nem zavarja meg kialakulásukat.

A parti szél - a tó- és tengerpartokon tapasztalható - napszakosan váltakozó irányú szél. Napsütéses időben nappal a szárazföld gyorsan és intenzíven melegszik, így melegebb lesz, mint a tó vagy a tenger felszíne. Emiatt a levegő a felszín közelében a hidegebb, magasabb nyomású vízfelszín felől a melegebb, alacsony nyomású szárazföld felé áramlik. A magasban aztán záródik a kör, és a szárazföld felől áramlik a levegő a víz felé. Éjjel a helyzet fordított. A tenger, óceán nehezebben hűl le, ezért derült éjszakákon a vízfelszín lesz a melegebb, és a levegő a hidegebb szárazföld felől áramlik a melegebb tenger felé, és a magasban záródik a kör. Parti széllel találkozhatunk a Balatonnál is.

Főn- és bukószelek a magas hegyvidékeknél alakulnak ki. A hegység felé áramló levegőt a szél a magasba kényszeríti. A hegycsúcson, a főn a levegő irányt vált, és a völgy felé veszi az útját. Az emelkedés közben a levegőre egyre kisebb nyomás hat, ezért a hőmérséklet 100 méterenként közel 1°C-ot csökken. Ezt hívjuk adiabatikus lehűlésnek. A felemelkedett levegő azonban még tartalmaz vízpárát, amely a lehűléssel felhővé alakul és csapadék formájában lehull. A felszabaduló hő felmelegíti a levegőt, és közel 100 méterenként hozzávetőlegesen 0,5°C-kal csökkenti a lehűlést. A hegyvidéki szél napszaktól függő irányú helyi szél. Nappal a hegyoldalakon a domborzat hatása miatt a levegő jobban felmelegszik, mint a völgyekben. Emiatt a levegő a völgyekből áramlik a hegycsúcsok irányába (völgyi szél), éjjel viszont a hegycsúcsok hűvös levegője megindul a völgyek felé (hegyi szél).

A légkör függőleges légáramlásai kialakulhatnak például valamilyen akadállyal való találkozás miatti kényszerpályán való áramlással, például egy hegység emelőhatásakor. Emelkedő áramlások alakulhatnak ki továbbá a felmelegedés következtében előálló hőmérséklet- és sűrűségkülönbség miatt is. Ilyenkor a levegő szabadon emelkedik a magasba. Ezeket termiknek hívjuk.

A troposzféra és a sztratoszféra határán hozzávetőlegesen 8-12 km közötti magasságokban, a 30-40. szélességi fokok környékén erőteljesen megnövekszik a szélsebesség . Ezt a jelenséget és légtömeget futóáramlásnak, angolul jet stream-nek nevezzük. A futóáramlás körbehálózza az egész Földet. Nyáron a 40. szélességi fok fölött található, télen az Egyenlítő felé a 32. szélességi fok felé húzódik.

 


 

A helyi szelek elnevezése


Előfordulási helyük

1.

Biso

Svájc északnyugati része

Napokon át tartó hideg, száraz szél. Főként télen jelentkezik.

2.

Blizzard

Észak-Amerika

Viharos, hideg szél, gyakran jár hóviharral.

3.

Bóra

Dalmát tengerpart

Hideg, száraz a hegyvidékről lebukó szél.

4.

Burán

Belső-ázsiai sztyeppék

Erős szél, nyáron por- télen hóviharral jár.

5.

Chinook

Észak-amerikai Sziklás-hegység keleti oldala

Főn jellegű szél, télen gyors hóolvadást okoz.

6.

Ghibli

Szaharáról a líbiai partok felé tart.

Forró, száraz szél homokviharral.

7.

Habub

Egyiptom és Arábia

Heves, száraz szél, sűrű por- és homokviharral.

8.

Harmattan

Szahara déli peremvidéke

Északkeleti irányú szél, száraz, erős sivatagi vörös port szállít.

9.

Kossava

Al-Duna és az Alföld déli része

Ősszel és tavasszal fellépő délkeleti szél.

10.

Misztrál

Rhone-torkolat

Heves, hideg, északi szél.

11.

Nemere

Oroszország, Székelyföld

Erős, hideg, nagyon száraz keleti szél.

12.

Sirokkó

Dél-Olaszország, Adria

Meleg, magas hőmérsékletű, de nagyon száraz. Ha főnszél, akkor nedves, a tenger felől vizet szállító szél.

 

Az élet próbafülke, felpróbálunk mindenkit,

Mindenki-mindenkivel, de jött egy aki mindent vitt...

A bejegyzés trackback címe:

https://octo.blog.hu/api/trackback/id/tr364780059

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása