Tudod-e?

Kinek írta Beethoven a Für Elise-t?

2012. január 28. - octo21

Beethoven a-moll bagatellje, a világ egyik legismertebb dallama minden zongorista ujjában megvan, a legtöbbek fülében pedig már kapucsengőként szól.  Tudjuk-e ki volt Elise, akinek írta?

Mivel az eredeti kézirat elveszett, zenetörténészek évtizedek óta próbálnak választ találni a kérdésre, Klaus Martin Kopitz német zenetudósnak pedig úgy tűnik, sikerült is: szerinte Elisabeth Röckel volt a titokzatos hölgy. A szoprán énekesnő Bécsben ismerkedett meg a zeneszerzővel, amikor 1807-ben követte bátyját a császári fővárosba, ahol Joseph August Röckel tenor énekelte Florestan szerepét a Fidelióban.

Bár Röckel kisasszony később egy rivális komponistához, Hummelhez ment feleségül, Kopitz szerint 1810-ben, a zongoradarab keletkezésekor Beethovennel igen közel álltak egymáshoz, ekkor nem is volt a zseni életében más Elise vagy Elisabeth nevű hölgy. Az énekesnő Bécsben Elise néven volt ismert, első gyermekének 1814-es, a Stephansdomban őrzött keresztlevelén „Maria Eva Elise" néven szerepel. Tovább erősíti az elméletet, hogy Röckel 1827-ben, röviddel a zeneszerző halála előtt megkapta egy hajtincsét és egyik utolsó pennáját.

Már nincs meg, az az angyal kit az ég adott,
ki a szürke hétköznapjaimba mosolyt lopott
...

A bejegyzés trackback címe:

https://octo.blog.hu/api/trackback/id/tr463964065

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása