Tudod-e?

Cseresznye

2018. június 02. - octo21

A cseresznye Anatóliából származik és több titok is kapcsolódik hozzá. Az egyik történet szerint Lucullus római tábornok terjesztette el a cseresznyét a világon. Amikor megérkezett az észak-anatóliai Giresun városába, mely a Fekete-tenger partján található, akkor fedezte fel ezt a gyümölcsöt, mely a kedvence lett. Ha megnézzük a város régi képét, tisztán látszik, hogy a hegyek felé egy pár szarvra hasonlít. Ha pedig a tenger felé nézünk, akkor a város egy kürtöt formáz.

Az ókori rómaiak is látták ezt, és valószínűleg innen kapta a település akkori nevét: Kerasus (a latin kerason szóból ered, ami szarvat jelent). Tehát, amikor Lucullus megkóstolta a cseresznyét, biztos egy percig sem tétovázott és arról a városról nevezte el, ahol először találkozott vele. A cerasus vagy kerasus a cseresznye szónak a szótöve, és a legtöbb nyelvben megtalálható (angolul: cherry, franciául: cerise, olaszul: ciliegia, németül: kirsch, magyarul: cseresznye, görögül: kerasia, asszír nyelven: karasya, arabul: kerez és végül, de nem utolsó sorban törökül: kiraz)

A cseresznye ősi fajtájának nem a gyümölcse volt híres, hanem az apró, mandulaszerű magja, melyet fűszerként használtak Törökországban, a Balkánon és a Közel-Keleten. A fűszer neve törökül mahlep, a fa latin neve, Prunus mahaleb, ami az arab és héber mahaleb szóból ered. A szó töve valószínűleg sémi eredetű, tejet jelent, és kapcsolatba hozható egy másik, nagyszerű cseresznyeiről ismert várossal, Aleppóval. Az aleppo és a halab szavak egy tejfehér kőre utalnak, melyből Aleppó városa épült. Aleppóban cseresznye alapú kebabot és egyéb cseresznyés ételeket is készítenek, a városhoz közeli kisebb település szimbóluma is ez a gyümölcs. A régi szép időkben, ha valaki Szíriában járt, gyakran találkozhatott olyan teával, mely bár nem ebből a gyümölcsből készült, de cseresznyemintás csészében szolgáltak fel. A tea egyébként Sri Lankáról származott, de a cseresznye védjegy népszerű, a Cherry Brand tea pedig nagyon finom volt. Egyes elbeszélések szerint a teamárka tulajdonosa az Aleppó közelében fekvő cseresznyevárosból származott...

"Minél érettebb és öntudatosabb egy ember, annál derűsebb..."

A bejegyzés trackback címe:

https://octo.blog.hu/api/trackback/id/tr4714019526

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása