Tudod-e?

Spanyol nyelv

2019. október 19. - octo21

Képtalálat a következőre: „spanish words wallpaper”

A spanyol nyelv a kínai és az angol után a harmadik legtöbb – közel 400 millió – anyanyelvi beszélővel rendelkezik a Földön. Más becslések szerint viszont már az angolt is megelőzte. A spanyol 21 ország de facto hivatalos nyelvének számít, az Egyesült Államokban pedig már közel 40 millió spanyol-ajkú él. Bár talán meglepő lehet, a spanyol hivatalos nyelvnek számít a nyugat-afrikai Egyenlítői-Guineában, és maradtak még anyanyelvi beszélői a délkelet-ázsiai Fülöp-szigeteken is, amely egykoron spanyol gyarmat volt.

Folytatás

Perec

A perec születéséről több legenda is kering. Egyesek szerint már az ókori Rómában ismert volt egy, a perechez hasonlatos tésztájú, kör alakú péksütemény, amit a karperecre emlékeztető alakja miatt brecea-nak neveztek. Ebből a szóból alakult ki később a német Bretzel, majd ennek folyományaként született meg a magyar perec szó.

Folytatás

Francia kártya

Képtalálat a következőre: „french card wallpaper”

Ráth-Végh István kártyatörténeti könyvében azt olvashatjuk, hogy a kártyajáték feltalálása Gringonneur, 15. századbeli francia festő nevéhez fűződik. Úgy hírlik, hogy ő eszelte ki a figurákat is, mégpedig azzal a céllal, hogy elszórakoztassa VI. Károly francia királyt. Ám a király köztudottan elmebeteg volt, és hogy az ő használatára készült volna az első pakli, az csupán történelmi anekdota.

Folytatás

Furcsa étkezési illemszabályok

Ausztriában fontos a szemkontaktus koccintás közben, no és az sem hátrány, ha elfogadjuk, hogy az osztrákok úgy tartják, ha ezt kihagyjuk, 7 rossz év vár ránk a szex terén…Az európai országok közül Németország és Franciaország is osztja ezt a nézetet.

Kínában ha elsajátítottuk a pálcikával evés művészetét, sose hagyjuk kifelé mutatva a tányérból a pálcikákat,mert azt a kínaiak tiszteletlenségnek veszik. Felfelé mutatva se hagyjuk őket, mert így a sírkövekre emlékeztetik a kínaiakat. Fontos étkezési etikett még, hogy ha ízlett is az étel, ne kapjuk be az utolsó falatot, kivéve, ha második adagot is kapni szeretnénk…

Folytatás

Olló

 Képtalálat a következőre: „scissors blue”

Legkorábbi említésük az évezredekkel ezelőtti időkről maradt fent. A Közel-Keleten számos nép használta, így Mezopotámiában, valamint Egyiptomban is ismerték ezt a hasznos eszközt. Persze, ezek még bronz pengékből álltak és teljesen laposak voltak. A két pengét egy vékony hajlított bronzszalag kötötte össze, az eszköz pedig a fogantyú megnyomásával nyomta össze ezeket a „lapátokat”. Való igaz, hogy nem voltak ergonomikus kialakítású darabok, de legalább a vágásra alkalmasnak bizonyultak.

Folytatás

Baseball sapka

Képtalálat a következőre: „woman wearing baseball cap”

Multifunkciós darab! Ha kell inkognitót ad, ha kell, demonstrál, s nem utolsó sorban praktikus a nap elleni védekezésben. Sokat elárul viselőjéről, annak ízléséről, kedvenceiről.

Napjaink legtöbbet hordott fejfedője a baseball sapka. Ha eredetére vagyunk kíváncsiak, több mint 150 évet kell visszamennünk a történelemben. Nem meglepő módon egy amerikai baseballcsapat, a Brooklyn Excelsiors tagjai viselték először a modern, lekerekített tetejű baseball sapka ősét az 1800-as évek közepén. A mai divatos kiegészítő darabok az 1940-es években hódították meg a nagyközönséget.

A New Era, az egyik legismertebb és legnagyobb múlttal rendelkező baseball sapka-gyártó cég már 85 éve készíti lehengerlő alkotásait, és 70 éve kooperál az amerikai Nemzeti Baseball Ligával. Mára a baseball sapka már teljesen kilépett a sportpályák atmoszférájából, és a mindennapi élet, az utcai divat szerves része lett.

Minden korosztálynak és társadalmi rétegnek megvan a maga kedvenc viselete: a kamionosok a hálós típust részesítik előnyben, a sztárok a szeretett csapatuk emblémájával díszített darabokat, a sportolók leginkább szponzorokat reklámoznak, a rapperek pedig a fullcap fazon propagálói..

Így lesz kerek nap, mi tegnap még csak félhold,
most már félig élő vagyok, pedig tegnap még csak félholt.
Ez az út, amit csak ketten járunk, kettőnknek van kövezve,
én magam mellé rajzollak, más maga mellé szögezne...

Kesztyű

Az ókorban használt kesztyű olyan volt, mint a mai egyujjas kesztyű, és azt a görögök és rómaiak szinte kizárólag munkakesztyűként használták, az egyiptomiaknál ellenben ékszer gyanánt szolgált.

A VII. században jelent meg a nyugat-európai királyi udvarokban és a főpapi ornátus tartozékaként, ezért ekkoriban a méltóság és a gazdagság jelképének számított. A kesztyű a X–XI. században kezdett szélesebb körben elterjedni, s a XIII. században már nők is viselték finom lenvászonból vagy selyemszövetből készült, könyékig érő változatát.

Folytatás

Szfinx

A Szphinx (görögül Σφινξ, azaz „fojtogató”) a görög mitológia oroszlántestű, emberfejű, szárnyas lénye.

Eredete az ókori Egyiptomra nyúlik vissza, ahol oroszlántestű, madár-, kos- vagy emberfejű lény.

A név származásának egyik magyarázata szerint a Seszep-ankh (en-Hafré) kifejezés, amely Kephrén fáraó élő képmását jelenti.

Folytatás

Korcsolya

1280x720-data_out_188_5231583-ice-skates-wallpaper-1.jpg

Az első korcsolya használata a régmúltba, a régészek szerint egészen a korai kőkorszakra nyúlik vissza. Valószínűleg a jeges területeken a gyorsabb és biztonságosabb mozgás igénye miatt született meg ez a találmány. A korcsolyáról szóló első adatok az északi országokból származnak, később elterjedt az egész világon. A korcsolyát, mint szórakozás először Hollandiában használták.

Folytatás

Kifli

A félholdra emlékeztető tészták története a régmúltra nyúlik vissza. A természetimádó népeknél valószínűleg már régen szerepet kapott egy-egy holdat formázó édesség, de a kovászos tésztából készített holdacskák is már a középkor óta jelen vannak a gasztronómiában.

Az, úgy tűnik, vitathatatlan hogy formáját a várost ostromló törökök holdsarló alakú jelképéről nyerte. Megszületésének időpontjában azonban a források nem egységesek.

Folytatás

Esküvői szokások

A rozmaring a pár egymás iránti hűségét jelképezi. A hagyomány szerint a menyasszonynak a koszorújába fonják, a vőlegénynek pedig a kabátja hajtókájába tűzik.

"Valami régi, valami új, valami kölcsön és valami kék..." Az esküvő napján a menyasszonynak viselnie kell ezt a négy dolgot, hogy a közös élet szerencsés legyen.

Állítólag tilos nyitott orrú cipőt vagy szandált viselni a szertartáson, mert kicsúszik a „kezetek közül” a pénz.

Folytatás

Csokis érdekességek

1. Az ősi Mezoamerikában már a 16. századi spanyol megjelenése előtt is jelentős múltja volt a csokoládénak. Úgy tudni ugyanis, hogy már az első közép-amerikai törzsek is ittak kakaót.

2. Angliában 1847-ben a J.S. Fry&Sons készített a világon először táblás csokoládét, amit cukorból, kakaóporból és kakaóvajból készítettek. Az első tejcsokoládé közel 30 évvel később, 1875-ben került forgalomba.

3. A kakaófa világszerte megterem, szóval akár elkezdhetünk kísérletezni a termesztésével a saját kertünkben is.

Folytatás

Fülbevaló

Már az ősi kultúrákban (Ázsia, Afrika, Dél-Amerika) is jelen volt a fülbevaló, amelyet vallási és kulturális céllal viseltek, főként az egyén közösségben betöltött szerepét, rangját jelezte.

A fülbevaló kezdetben állati csontokból, csigákból és növényekből készült, sok esetben amulettként viselték.

A nemesfémből készült fülbevalók eredete Perzsiához köthető, ahol nők és férfiak egyaránt viselték ezt az ékszert. A fülbevaló még a katonák általános megjelenéséhez is hozzátartozott.

A középkorban a Délkelet- és Közép-Európában szépen díszített fülbevalókat hordtak, de Nyugat-Európában nem kedvelték, soha nem jött igazán divatba, pedig az olasz reneszánsz alatt a nők drágakövekkel és nagy gyöngyökkel hódították a férfiakat.

Folytatás

Hamburger

A hivatalosnak tűnő megegyezés szerint a nevét a németországi Hamburg városáról kapta és itt érkezett a képbe Amerika is, amit sokan a hamburger szülőhazájának tartanak. A német városon keresztül  Amerikába vándorlók ugyanis a kiktövárosban találkozhattak először a zsemlébe rejtett húspogácsa ötletével, a dolognak pedig persze pillanatok alatt híre kelt.

Folytatás

Sandwich

Jóllehet a szendvicshez hasonló fogások meglehetősen régről ismertek, az elnevezés - pontosabban annak első írott emlékei - 250 évvel ezelőttről maradtak fenn.

Az első szendvicsszerűen tálalt étel a hagyományok szerint jóval korábbról eredeztethető, és az egyik leghíresebb ókori Talmud-tudós, Hillél rabbi („Az Öreg”) nevéhez kötethető. A babilóniai születésű, Jeruzsálemben tevékenykedő tudós a Kr.e. 1. században a hagyományos húsvéti vacsorára készítette el a két macesz (amely ekkoriban nagy valószínűséggel a maitól különböző, puha, inkább pitára emlékeztető, frissen sült, kelesztés nélküli kenyeret jelentett) között kínált, egyes források szerint dióval, mézzel kevert almából és keserű tormából, más források szerint báránysültből és tormából vagy egyéb keserű fűszernövényből álló, egyszerűen fogyasztható fogását. A Hillél-szendvicsként ma is kínált gyorsétel ez utóbbi húsos variációt örökítette tovább.

Folytatás

Sportolók furcsa szokásai

1.A focista, Kolo Toure, aki az Arsenal középhátvédje szeret legutolsóként pályára lépni. Idén februárban emiatt majdnem lekéste a második félidő kezdetét egy UEFA Bajnokok Ligája meccsen az olasz AS Roma csapata ellen. Ráadásul még büntetést is kapott, mivel a bíró engedélye nélkül lépett a pályára.

2.Curtis Martin, a New York Jets amerikaifutball-csapatának játékosa minden meccs előtt a Bibliából a Zsoltárok könyvét olvassa.

3.Az 1998-as világbajnokság során a francia hátvéd Laurent Blanc minden játék előtt megcsókolta a kapus, Fabien Barthez kopaszra borotvált fejét. Franciaország megnyerte a vb-t!

Folytatás

Kutyás érdekességek

1. Kutyánk képes kiszagolni a betegségeinket. Érdekes megfigyelést hajtottak végre tudósok, melyben kiderült, hogy a vércukorszint emelkedésünket és a daganatos megbetegedésünket is egyaránt képesek megérezni.

2. Kutyánk is ugyanúgy csuklik, mint ahogy mi. Az okok ugyan azok, mint az embereknél. Ha gyorsan esznek sokat, nagyon szomjasak vagy megijesztik őket, akkor a csuklás könyörtelenül rájuk törhet.

Folytatás

Parfüm

1. Az első ismert parfümkészítő, Tapputi nevét egy Kr. e. 1200 körül készült mezopotámiai ékírásos tábla őrizte meg.

2. A parfümkészítés egy igen jelentős és megbecsült munkának számított az ókori Egyiptomban, ahol egyes „mágikus illatú” balzsamokat Ré napisten verejtékének neveztek.

3. Ellentétben a mai parfümökkel az ókoriak olaj alapúak voltak. Elkészítési módjuk egyszerűnek bizonyult: olívaolajba áztattak különböző növényeket, legtöbbször levendulát, liliomot, rózsát vagy mandulát.

Folytatás