Tudod-e?

Születésnap

2018. november 17. - octo21

 

A születésnap az egész világon megünnepelt évforduló, egyedül azok a népek nem tartják fontosnak, akik nem ismerik a naptárt. A születésnap megünneplésének szokását Európában a római katonák terjesztették el a birodalom egész területén.

Az ókori görögök havonta ünnepelték meg isteneik születésnapját, ekkor az oltárhoz járultak és mindenféle ajándékot vittek az istennek vagy istennőnek és így ünnepelték őt, azt kérve, hogy kerülje el őket a baj.

A buddhista hívők szintén minden évben megünneplik Buddha születésnapját, aminek alkalmából a templomokban a követők Buddha kicsi mását fürdetik meg édes teában, és adományokat ajándékoznak a templomnak.

Az Egyesült királyságban él egy személy, aki rendkívül különleges helyzete miatt két születésnappal is bír, ő az angol királynő. A két jeles időpont közül az egyik az a nap, amikor valóban meglátta a napvilágot, a másik pedig a koronázási ceremóniához köthető.

A születésnaphoz kultúránként, illetve területenként sok szokás kapcsolódik, vannak olyan népek, ahol egy bizonyos korhoz kötődő évfordulónak nagyobb szerep jut. Ezek közé tartozik a bar/bat micvah (13 illetve 12 éves korban) a zsidók között, vagy a Filippinóknál a lányok 18. illetve a fiúk 21. szülinapja, ami a debütálásuk időpontja.

A születésnapi bulik hagyományáról több teória is van, de az első „bizonyított” születésnapi ünnepség az 1800-as évek Németországában zajlott és a Kinderfest nevet kapta. Ez az ünnepség azért jött létre, mert akkoriban nagy volt a gyermekhalandóság, és a gyermekek első születésnapját nagy öröm övezte. A születésnapi vendégek és látogatók pedig arra voltak hivatottak, hogy örömet hozzanak a házba, és ezzel az örömmel távol tartsák a kisgyermektől a rossz szellemeket.

A születésnapi torta valószínűsíthetően szintén görög találmány: Artemisz istennőt ajándékozták meg vele minden évben, stílusosan Hold alakban elkészítve. Ebbe a tortába gyertyákat is szúrtak ezzel imitálva a Hold fényét.

A görögöktől függetlenül - és még a karácsony szokásának megünneplése előtt - a középkori Németországban szintén ajándékoztak kis tortácskákat egymásnak az emberek. Édes tésztából Jézus formájú apró süteményeket ajándékoztak egymásnak, ezzel ünnepelve a Megváltó születését. Valószínűleg így alakult ki a torta ajándékozásának hagyománya.

A gyertyák elfújása ma a születésnapi kívánsághoz kötődik, ám a Németországból induló hagyomány szerint ha alaki egy levegővel el tudja a fújni a gyertyákat, az boldog év elé néz.

Az emberek egyszerűek, az élet mégis bonyolult,
itt a gazdag is úgy panaszkodik, mint egy nyomorult...

A bejegyzés trackback címe:

https://octo.blog.hu/api/trackback/id/tr9214377829

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.