Tudod-e?

Mi az a D-nap és miért hívjuk D-napnak?

2010. június 09. - octo21

A D-nap vagy D-day D betűje nem Dwight D. Eisenhower vezetéknevéből jön, sőt, nem is a Debarkatian (partraszállás), Doom (végzet, ítélet) illetve hasonló szavakból. A D egész egyszerűen a Day (nap) szóból ered, a D-day azt a napot jelöli, amelyen egy bizonyos hadművelet kezdetét veszi.

Amikor egy hadműveletet megterveznek, pontos dátumát sokszor még nem ismerik. Így a D-nap kifejezéssel azt a napot jelölik, amelyen a hadművelet kezdetét veszi majd. A D-nap előtti napra „D-1” jelöléssel, az utána lévőre pedig „D+1”-gyel hivatkoznak. Így, ha a hadművelet pontos időpontja változik is a tervezés során, a többi feladat időzítését nem kell egyesével módosítani.

Ez történt a normandiai partraszállás esetében is: eredetileg ugyanis 1944. június 5-re tervezték az ún. Overlord-hadművelet kezdetét, ám a rossz idő miatt egy nappal el kellett toltni.

Korábban a D-day-t sok különféle hadműveletnél használták, ma már kizárólag a szövetséges csapatok normandiai partraszállásának idejét, 1944. június 6-át értjük alatta. Az Overlord-hadműveletet máig az egyik legnagyobb katonai hadműveletként tartják számon, amelyben közel 3 millió katona mellett, 10 ezer repülőgép, 7 ezer hajó és sok száz páncélos vett részt. Csak június 6-án körülbelül 150 ezer katonát tettek partra a szövetséges erők.
 

A bejegyzés trackback címe:

https://octo.blog.hu/api/trackback/id/tr612070157

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.