Tudod-e?

Korallok

2013. december 22. - octo21

 
A korallok a medúzák rokonai, és a csalánozók törzsén belül a virágállatok osztályába tartoznak. A meleget kedvelik, így minden trópusi és szubtrópusi tengerben, de a mérsékelt öv tengereiben is megtalálhatók. Önmagukban nagyon picik, de mindig együtt élnek és telepeket alkotnak, így a korallvilág mindenütt hatalmasnak látszik. Szájuk körül a medúzákhoz hasonlóan fogókarok ülnek, ezekkel halásszák ki a vízből a kisebb állatokat és planktonokat. Testük váza mészből (kalcium-karbonátból) épül fel, és jól védi őket. Ha elpusztul valamelyik állatka, váza a korallzátonyok vagy szirtek kis építőkövévé válik, s emellett egy-egy utódnak is alapot nyújt. Látványos, nagy korallzátonyokat főként a kontinensek melegebb, keleti oldalán látni, mert a nyugati részen hideg áramlatok vannak. A leghíresebb korallzátony az ausztrália iQueenslandtől északkeletre található, Nagy-korallzátony, de például a Floridai szigeteknél vagy a Bahama-szigeteknél is vannak jelentős nagyságú szirtek. A korallok nagyon törékenyek, könnyen megsérülnek a hajók horgonyaitól vagy a búvárok figyelmetlenségei folytán.

Folytatás

Ajándékozási illemszabályok

 

Az ajándékozásnak is vannak szabályai, így karácsony előtt talán nem árt átismételni, hogy melyek is ezek...

Az ajándék kiválasztásánál elsősorban az legyen irányadó, hogy

- kit akarunk megajándékozni
- milyen kapcsolatban vagyunk vele
- vajon minek örülne legjobban a megajándékozott

Nem kell mentegetőzni az ajándék átadásakor azzal, hogy ez szerény, csekély az értéke. A figyelmességet, a szeretetet, a befektetett munkát illik értékelni és nem az ajándék árát.

Folytatás

A 10 leghízlalóbb gyorsétel

Ki ne ismerné a pillanatot, mikor az egész napi fáradtságtól hazatérvén semmi másra nem vágyunk, mint bekapni gyorsan néhány falatot, aztán elnyúlni az ágyon?

10 - Ananászos szendvics

Nagyon finom, mikor a toast kenyéren elolvad a sonka-ananász-sajt triója, viszont egyetlen szelet ebből az élvezetből felér 15 g zsírral, -lehet, hogy még egyszer át kéne gondolnod ezt az "egyszerű" vacsorát?


Tudtad?

A Hawaii toast az '50-es években került be a köztudatba, mégpedig Clemens Wilmenrod TV-showja által. A recept igen egyszerű: némi toastkenyeret megkenünk vajjal, ráteszünk egy kis sonkát, a tetejére sajtot, majd jöhet a konzervananász és szépen betoljuk a sütőbe. A sajt legtöbbször a legzsírosabb ebben a történetben, mivel eleve 9 g
zsírtartalma van, a vaj további 4 g-t képvisel.

Folytatás

Őszibarack

Bár őszibaracknak hívjuk, egyáltalán nem őszi – hiszen már nyár közepétől megtalálható a zöldséges standokon. A barackfát régen hazánkban még csak árnyékoló fának nevelték, és gyümölcse drága mulatságnak számított. Mára már azonban majdnem mindenhol elterjedt az országban, s egyik legkedveltebb csemegénkké vált.

Az őszibarackfa (Prunus persica) a rózsafélék családjába tartozó gyümölcsfa. Családja kiterjedt, legközelebbi „szegény” rokona a közel sem olyan jóízű mandula, amelynek csak a magja élvezhető. Ám, mint általában a szegény rokon, tartogat meglepetéseket: ez a mag sokkal többet ér ízben, használhatóságban egyaránt. Távolabbi rokonai, a szilva és a kajszibarack már inkább mondhatók az őszibarack vetélytársának. A sűrű pihéjű, zamatos gyümölcs kilogrammonként 7 gramm (g) fehérjét, 90 g szénhidrátot, 6 g szerves sót és 10 g rostanyagot tartalmaz. A sima, kissé fényes héjú (nem molyhos) őszibarackot nektarin néven különböztetjük meg, de ismeretes a „kopasz barack” elnevezés is. A magyar nyelvben őszibarack névvel illetjük valamennyi termesztett és magról kelt változatát, de a külföldi, kényesebb, általában késői fajták „francia barack” néven terjedtek el.

Folytatás

Mit mutatnak az energiaitalok alján lévő pöttyök?

Az energiaitalos dobozok alján látható pöttyök jelentését már régóta találgatják a fogyasztók a neten. Van olyan, aki azt állította: “minél sötétebb a festék, annál erősebb az [ital] hatóanyaga“, más valaki szerint  az italok közötti különbség oka az lehet, hogy “amit a tartály/hordó aljából töltenek a dobozba, az erősebb lesz”, De olyat is lehetett olvasni egy túl sok krimit nézőtől, aki egy Rex felügyelős epizódra hivatkozva intett óva a pontokkal ellátott energiaitaloktól.

Folytatás

Elem

A galvánelem

 Arra, hogy miként készíthető elektromos áramot előállító szerkezet, Volta (1745-1827) jött rá 1800 körül Galvani (1737-1798) olasz orvos véletlen megfigyelése alapján.


Az elektromos áram kémiai úton történő előállításának lényege a következő:

A fémek kis mértékben oldódnak a savas vízben úgy, hogy fématomok válnak le róluk és a folyadékba lépnek. Miközben a fématom oldatba megy, nem viszi magával minden elektronját, így néhány elektron hátramarad a fémdarabon.

Ennek következtében a folyadékba merülő fémen megszaporodnak a szabad elektronok, így a fém negatív töltésű lesz.

Folytatás

Nagy Szabadságlevél (Magna Charta)

A Magna Charta („Nagy Szabadságlevél”) volt az a dokumentum, amely talán a legnagyobb korai hatást gyakorolta arra a hosszú történelmi folyamatra, amelynek eredményeképpen az angol nyelvterületeken ma az alkotmányos jog van érvényben.

Miután Angliában János király megsértett számos ősi törvényt és szokást, amelyek alapján Angliát addig kormányozták, alattvalói 1215-ben a Magna Charta aláírására kényszerítették. Ebben a dokumentumban olyan dolgok szerepelnek, amelyekre a későbbiekben emberi jogokként kezdtek gondolni.

 

Folytatás

A körte

Homérosz az istenek ajándékának nevezte. A mitológiai történet szerint Zeusz egyik fiát, Tantaloszt gonosz tettei miatt büntetésből az alvilágba száműzték, és gaztetteit egy körtefa alatt kellett meggyónnia. Amikor éhes volt, a feje fölött lógó gyümölcsökért nyúlt, az ágak azonban visszahúzódtak, így mindig éhes maradt.

Az első nemesített fajtákat a görögök kísérletezték ki körülbelül háromezer évvel ezelőtt. Theophratosz már az i. e. III. században megkülönbözteti a nemesített körtét a vackortól, és az oltás módját is részletezi. A rómaiak korában már negyven különböző fajtát termesztettek: a zöldtől a sárgán és a barnán át a pirosig terjedő színeivel a körte ma is az egyik legváltozatosabb színű gyümölcsünk, alakja a hosszúkás, alul szélesedő, tipikus körtealaktól az almához hasonlóan kerekdedig terjed.

Folytatás

Gyöngyvirág

 

 

Élet és halál egy növényben

Miután számtalan keresztény legenda kapcsolódik a gyöngyvirághoz, ne is csodálkozzunk rajta, hogy mérgező  volta ellenére a népi gyógyászat meglehetősen széleskörűen használja fel ezt a törékeny virágot. Az egyik történet szerint például Szűz Mária könnyei, miket Krisztus megfeszítésénél ejtett, átváltoztak a gyöngyvirág kis fehér harangjaivá, ezzel párhuzamosan az is elterjedt, hogy valójában ezek Éva átváltozott könnyei, miután Ádámmal távozniuk kellett a paradicsomból. Nem tudni, hogy csupán finom illata, vagy ezek a történetek inspirálták-e a népi gyógyászatot arra, hogy a gyöngyvirágot szépítőszerként használja fel. A néphit szerint, ha a leány az arcát harmatos gyöngyvirággal bekeni, úgy arca üde lesz, szeme egészséges marad, ennek folytán bőrápolóként arckenőcshöz, mosdóvízhez keverték, vagy kipréselt levével a homályos szemeket tisztították.  

Folytatás

Aloe vera


Az írott történelemben elõször i. e. XV. század táján jelent meg (agyagtáblákon maradt fenn) az Aloé. A feljegyzések említést tesznek egy sokoldalú "csodanövényrõl" amelyet sikeresen használtak gyógyítási célokra. Az Aloé növény õsidõkbõl származó festett vázákon is látható, mivel az ókori Egyiptomban az örök élet szimbólumaként tisztelték.

A Közel-Kelet számos népe vélekedett úgy, hogy az Aloé nedve bölcsességet és halhatatlanságot nyújt. Macedóniai (Hódító) Nagy Sándor (i. e. 330) is eredményesen alkalmazta a katonái táplálására és sebeik gyógyítására. (Az Aloe növény birtoklása érdekében - Arisztotelész ajánlására - elfoglalta Socotra szigetét.) A föníciaiak szárított porként exportálták a görög-római birodalomba. A római orvoslás egyik előfutára Celsius (i. e. I. század) is magasztalta az Aloé értékeit.

Folytatás

A déli harangszó története

557 éve 1456. július 22-én a Nándorfehérvárt (a mai Belgrádot) védő magyar seregek megsemmisítő vereséget mértek II. Mehmed török szultán hadaira. Az Országgyűlés ez év július 4-én a nándorfehérvári diadal emléknapjává nyilvánította július 22-ét.

Az oszmán-török állam a XIII. század végén Kis-Ázsiában formálódott, és száz év alatt maga alá gyűrte Kis-Ázsiát, majd a Balkánon kezdett terjeszkedni. A törökök 1389-ben Rigómezőnél szétzúzták a szerbek vezette észak-balkáni szövetséget, majd 1396-ban Nikápolynál Zsigmond magyar király lovagi seregére mértek vereséget. A hódítást ezután mintegy fél évszázadra megakasztotta a Timur Lenktől elszenvedett vereség, az újjászervezett birodalom a XV. század közepétől jelentett közvetlen fenyegetést Magyarország számára.

A legendák szerint Hunyadi János harcosa volt, és részt vett a várnai csatában is. 1456-ban a nándorfehérvári csatában lelte halálát, s ennek a csatának köszönheti hírnevét is. Mivel másképpen nem tudta megakadályozni a török zászló kitűzését a várfokra, a török zászlótartó katonát magával rántva hősi halált halt.

Folytatás

Mogyoró

Ha van olyan termés, ami igen szorosan kapcsolódik az édességekhez, akkor az a mogyoró. Régebben talán a mogyorós csokoládét eszünkbe, azonban globalizálódó világunkban hazánkat is meghódították a kenyérre kenhető, édes mogyorókrémek. Pedig a mogyoró lehet egészséges is, főleg, ha nyersen, egészben fogyasztjuk.

A mogyorót már az ókori civilizációk is jól ismerték. Kínában az öt szent étel közé tartozott, és a papok fogyasztották, mivel úgy gondolták, hogy ez biztosítja tisztánlátásukat és látnoki képességeiket. A Bibliában egy vitatott említése van a mogyoróveszőnek, amikor Jákób a kútra helyezett, faragott vesszőkkel igyekezett befolyásolni a kecskék és juhok párzását (1Móz 30,37-41). Egyes fordítások szerint Jákób mogyorót is használt, mások azonban manduláról, platánról, nyárfáról és nyírfiáról beszélnek. A görögök és a rómaiak is kedvelték a növényt, feltételezhetően közreműködésükkel jutott el a mediterrán vidékekről egész Európába a mogyoró. A Kr. u. 1. században Dioszkoridész azt tartotta, hogy a mogyoró egyaránt gyógyítja a megfázást és a kopaszságot is, Vergilius szerint pedig nemesebb, mint a ió szőlő vagy a babér. A kelta kultúrában a mogyoró a termékeny házasság és a villámok elleni védelem szimbóluma, valamint az elrejtett kincsek helyének meg- jóslója volt.

 

Folytatás

A boldogság fűszere (oregánó)

Görögország aromaesszenciája, a napsütéses nyár bódító illata, a tavaszi-nyári ételek nélkülözhetetlen fűszere az oregánó. Az oregánó, vagy más néven szurokfű igen nagy múltra tekint vissza. Első előfordulását és használatát általában az ókori görögök idejére tesszük, de az újabb kutatások szerint már i. e. 3000 környékén használták az asszírok. Annyi azonban bizonyos, hogy az oregánó széles körben való elterjesztéséért már tényleg a görögök felelősek.

A mitológia szerint az oregánót Aphroditének köszönheti az emberiség, aki ezzel a növénnyel szerette volna a boldogságot az emberek életébe csempészni. Ebből a történetből és a növény termőterületéből született a fűszer neve: Oregano. Amiből az oros a hegyet, ganos pedig az örömöt jelenti.

 

Folytatás

Kéksajt

Határozott, erős, sós íz, kékes, zöldes gombatelepek jellemzik a kéksajtokat. Rengeteg féle létezik, általában tehéntejből készülnek. A francia Roquefort, az olasz Gorgonzola és az angol Stilton eredetvédettek.


Hogyan készülnek a kéksajtok?

Kéksajtokat már több mint ezer éve készítenek, állítólag véletlenül készült az első egy barlang nedves, párás levegőjében felejtett tejből. Azóta sokat változott a technika, a sajtkészítés első fázisában, a megalvadt tejből elkészült töretet oltják be egy Penicillium roqueforti vagy Penicilium glaucum nevű nemes penészgombával. Az érlelés folyamán a nemes penészgomba átjárja a sajtot, és világoszöldtől egészen sötétkék színűre festi azt.

 

Folytatás

Dauer


Francois Marcel találta ki a hullámosítást 1870-ben. Marcel Párizsba ment tanulni, ahol a mamája, akinek gyönyörű, természetes, hullámos haja volt, minden hétvégén meglátogatta a fodrászatban. Az üzletbe bejártak a kurtizánok is, akik olyan frizurát kértek, mint a mamáé. Kezdetben ingyen készítette nekik a hullámot, hiszen a lányok egész éjszaka sétáltak Párizs belvárosában, ami a legjobb reklám volt számára. Pillanatokon belül elterjedt, hogy kihez kell fodrászhoz menni.

Majd kicsivel később a meleg dauer gépet, a tartós hullámosítást Karl Nessler találta fel 1906-ban. A dauer gép működése: a hajat megnedvesítették, becsomagolták spirálokba, amiket egy villanyfűtéses eszközzel csatlakoztattak egy géphez, majd lúgos folyadékkal (nátriumhidroxid) “megsütötték.

Folytatás

Johnnie Walker


1494 augusztusában a skót király, IV Jakab megbízást adott egy szerzetesnek, hogy malátásított árpából készítsen életvizet, vagyis AQUA VITAE-t, azaz pálinkát. A latin nevet kelta (gael) nyelvre lefordították (uisge beatha), ez kopott aztán whiskyvé. Vagyis John Cor barát volt az első, aki királyi parancsra szeszt párolhatott, s az írásos parancs volt az első hivatalos irat a whiskygyártás történetében. Persze az igazsághoz tartozik, hogy a whiskyt már a kelták is ismerték, sőt mágikus erőt tulajdonítottak az italnak.

Folytatás

Statisztika 2012 (folytatás)

A legtöbb látogató adott napon: 2012. március 14. - 584 fő

A legkevesebb látogató adott napon: 2012. június 30. - 2 fő

A legtöbb látogató adott hónapban: 2012. november - 4420 fő

A legkevesebb látogató adott hónapban: 2011. július - 634 fő

Keresőkifejezések

Honnan ered a kifejezés? - Pontosan onnan! :D

Miért nem szabad kivinni a hamut december 24-én? - Mert mert ha szembeszél van akkor gond lesz :D

Lánchoz milyen bor illik? - Olyan színű amiben észre veszed és nem iszod meg :D

A legnézettebb post: (átlagosan havi 338 olvasás)

http://octo.blog.hu/2010/10/24/miert_a_bal_oldalunkon_van_a_szivunk

A legkevésbé nézett post: (átlagosan havi 1 olvasás)

http://octo.blog.hu/2010/08/21/miert_2_aga_van_a_hangvillanak

A cola igaz története


Modern világunk egyik legkedveltebb üdítőitala a Cola. Nagyon sokan kedveljük (különösen a fiatalok), de csak kevesen ismerjük a Cola eredeti történetét, amely a XIX. Század végén kezdődött és azóta is az első helyen áll a világ kedvelt frissítői között.

Meglepő, milyen régi és érdekes a mai Coca- és Pepsi-Cola története. 1884-ben egy John Stith Pemberton (1831-1888) nevű amerikai patikus-illatszerész készített először szirupfélét a Dél-Amerikai kokacserje leveleiből, kóladióból cukor és karamell hozzáadásával. A Colára - születésének évében – Pemberton 73 dollár 96 cent értékben adott fel hirdetéseket, tiszta profitja pedig ugyanebben az évben 160 dollárra rúgott. Pemberton nem sokkal később meghalt. Örököseitől ezután egy Asha Chandler nevű atlantai patikus vásárolta meg a kólaszirup titkát és 1888-ban megalapította a Coca-Cola Corporation-t.

Folytatás
süti beállítások módosítása