Tudod-e?

A déli harangszó története

2013. február 02. - octo21

557 éve 1456. július 22-én a Nándorfehérvárt (a mai Belgrádot) védő magyar seregek megsemmisítő vereséget mértek II. Mehmed török szultán hadaira. Az Országgyűlés ez év július 4-én a nándorfehérvári diadal emléknapjává nyilvánította július 22-ét.

Az oszmán-török állam a XIII. század végén Kis-Ázsiában formálódott, és száz év alatt maga alá gyűrte Kis-Ázsiát, majd a Balkánon kezdett terjeszkedni. A törökök 1389-ben Rigómezőnél szétzúzták a szerbek vezette észak-balkáni szövetséget, majd 1396-ban Nikápolynál Zsigmond magyar király lovagi seregére mértek vereséget. A hódítást ezután mintegy fél évszázadra megakasztotta a Timur Lenktől elszenvedett vereség, az újjászervezett birodalom a XV. század közepétől jelentett közvetlen fenyegetést Magyarország számára.

A legendák szerint Hunyadi János harcosa volt, és részt vett a várnai csatában is. 1456-ban a nándorfehérvári csatában lelte halálát, s ennek a csatának köszönheti hírnevét is. Mivel másképpen nem tudta megakadályozni a török zászló kitűzését a várfokra, a török zászlótartó katonát magával rántva hősi halált halt.

Folytatás

Mogyoró

Ha van olyan termés, ami igen szorosan kapcsolódik az édességekhez, akkor az a mogyoró. Régebben talán a mogyorós csokoládét eszünkbe, azonban globalizálódó világunkban hazánkat is meghódították a kenyérre kenhető, édes mogyorókrémek. Pedig a mogyoró lehet egészséges is, főleg, ha nyersen, egészben fogyasztjuk.

A mogyorót már az ókori civilizációk is jól ismerték. Kínában az öt szent étel közé tartozott, és a papok fogyasztották, mivel úgy gondolták, hogy ez biztosítja tisztánlátásukat és látnoki képességeiket. A Bibliában egy vitatott említése van a mogyoróveszőnek, amikor Jákób a kútra helyezett, faragott vesszőkkel igyekezett befolyásolni a kecskék és juhok párzását (1Móz 30,37-41). Egyes fordítások szerint Jákób mogyorót is használt, mások azonban manduláról, platánról, nyárfáról és nyírfiáról beszélnek. A görögök és a rómaiak is kedvelték a növényt, feltételezhetően közreműködésükkel jutott el a mediterrán vidékekről egész Európába a mogyoró. A Kr. u. 1. században Dioszkoridész azt tartotta, hogy a mogyoró egyaránt gyógyítja a megfázást és a kopaszságot is, Vergilius szerint pedig nemesebb, mint a ió szőlő vagy a babér. A kelta kultúrában a mogyoró a termékeny házasság és a villámok elleni védelem szimbóluma, valamint az elrejtett kincsek helyének meg- jóslója volt.

 

Folytatás

A boldogság fűszere (oregánó)

Görögország aromaesszenciája, a napsütéses nyár bódító illata, a tavaszi-nyári ételek nélkülözhetetlen fűszere az oregánó. Az oregánó, vagy más néven szurokfű igen nagy múltra tekint vissza. Első előfordulását és használatát általában az ókori görögök idejére tesszük, de az újabb kutatások szerint már i. e. 3000 környékén használták az asszírok. Annyi azonban bizonyos, hogy az oregánó széles körben való elterjesztéséért már tényleg a görögök felelősek.

A mitológia szerint az oregánót Aphroditének köszönheti az emberiség, aki ezzel a növénnyel szerette volna a boldogságot az emberek életébe csempészni. Ebből a történetből és a növény termőterületéből született a fűszer neve: Oregano. Amiből az oros a hegyet, ganos pedig az örömöt jelenti.

 

Folytatás

Kéksajt

Határozott, erős, sós íz, kékes, zöldes gombatelepek jellemzik a kéksajtokat. Rengeteg féle létezik, általában tehéntejből készülnek. A francia Roquefort, az olasz Gorgonzola és az angol Stilton eredetvédettek.


Hogyan készülnek a kéksajtok?

Kéksajtokat már több mint ezer éve készítenek, állítólag véletlenül készült az első egy barlang nedves, párás levegőjében felejtett tejből. Azóta sokat változott a technika, a sajtkészítés első fázisában, a megalvadt tejből elkészült töretet oltják be egy Penicillium roqueforti vagy Penicilium glaucum nevű nemes penészgombával. Az érlelés folyamán a nemes penészgomba átjárja a sajtot, és világoszöldtől egészen sötétkék színűre festi azt.

 

Folytatás

Dauer


Francois Marcel találta ki a hullámosítást 1870-ben. Marcel Párizsba ment tanulni, ahol a mamája, akinek gyönyörű, természetes, hullámos haja volt, minden hétvégén meglátogatta a fodrászatban. Az üzletbe bejártak a kurtizánok is, akik olyan frizurát kértek, mint a mamáé. Kezdetben ingyen készítette nekik a hullámot, hiszen a lányok egész éjszaka sétáltak Párizs belvárosában, ami a legjobb reklám volt számára. Pillanatokon belül elterjedt, hogy kihez kell fodrászhoz menni.

Majd kicsivel később a meleg dauer gépet, a tartós hullámosítást Karl Nessler találta fel 1906-ban. A dauer gép működése: a hajat megnedvesítették, becsomagolták spirálokba, amiket egy villanyfűtéses eszközzel csatlakoztattak egy géphez, majd lúgos folyadékkal (nátriumhidroxid) “megsütötték.

Folytatás

Johnnie Walker


1494 augusztusában a skót király, IV Jakab megbízást adott egy szerzetesnek, hogy malátásított árpából készítsen életvizet, vagyis AQUA VITAE-t, azaz pálinkát. A latin nevet kelta (gael) nyelvre lefordították (uisge beatha), ez kopott aztán whiskyvé. Vagyis John Cor barát volt az első, aki királyi parancsra szeszt párolhatott, s az írásos parancs volt az első hivatalos irat a whiskygyártás történetében. Persze az igazsághoz tartozik, hogy a whiskyt már a kelták is ismerték, sőt mágikus erőt tulajdonítottak az italnak.

Folytatás

Statisztika 2012 (folytatás)

A legtöbb látogató adott napon: 2012. március 14. - 584 fő

A legkevesebb látogató adott napon: 2012. június 30. - 2 fő

A legtöbb látogató adott hónapban: 2012. november - 4420 fő

A legkevesebb látogató adott hónapban: 2011. július - 634 fő

Keresőkifejezések

Honnan ered a kifejezés? - Pontosan onnan! :D

Miért nem szabad kivinni a hamut december 24-én? - Mert mert ha szembeszél van akkor gond lesz :D

Lánchoz milyen bor illik? - Olyan színű amiben észre veszed és nem iszod meg :D

A legnézettebb post: (átlagosan havi 338 olvasás)

http://octo.blog.hu/2010/10/24/miert_a_bal_oldalunkon_van_a_szivunk

A legkevésbé nézett post: (átlagosan havi 1 olvasás)

http://octo.blog.hu/2010/08/21/miert_2_aga_van_a_hangvillanak

A cola igaz története


Modern világunk egyik legkedveltebb üdítőitala a Cola. Nagyon sokan kedveljük (különösen a fiatalok), de csak kevesen ismerjük a Cola eredeti történetét, amely a XIX. Század végén kezdődött és azóta is az első helyen áll a világ kedvelt frissítői között.

Meglepő, milyen régi és érdekes a mai Coca- és Pepsi-Cola története. 1884-ben egy John Stith Pemberton (1831-1888) nevű amerikai patikus-illatszerész készített először szirupfélét a Dél-Amerikai kokacserje leveleiből, kóladióból cukor és karamell hozzáadásával. A Colára - születésének évében – Pemberton 73 dollár 96 cent értékben adott fel hirdetéseket, tiszta profitja pedig ugyanebben az évben 160 dollárra rúgott. Pemberton nem sokkal később meghalt. Örököseitől ezután egy Asha Chandler nevű atlantai patikus vásárolta meg a kólaszirup titkát és 1888-ban megalapította a Coca-Cola Corporation-t.

Folytatás

Ónos eső

Miért nevezik az ónos esőt ónosnak? Ónos vagy ólmos inkább ez a bizonyos eső?

Télen gyakran előfordul, hogy a felső és alsó hideg légréteg közé nulla foknál magasabb hőmérsékletű légréteg szorul. Ilyenkor a felső rétegben keletkezett hó a középső rétegben esőcseppé olvad, majd az alsó fagyos légrétegben jégdaraként vagy ónos esőként érkezik a csapadék, attól függően, hogy a részecskéknek volt-e elég idejük jéggé fagyni.

Folytatás

Műköröm

A modern műkörmök ma ismert formája a 1960-as évek végén alakult ki az USA-ban. Ez a hullám csak a 70-es évek végén érte el Európát!

A műköröm kialakulásának története azonban sokkalta régebbre nyúlik vissza. Már az ókori embert is foglalkoztatta, miként lehet elvesztett fogát, sérült körmét pótolni. Különféle megoldásokat találtak ki, pl. csontból faragott körmöket. Egyiptomban a fáraók ápoltságuk jeléül körmükre hosszú, aranyozott pótkörmöket helyeztek. Már Cleopatra is viselt a feljegyzések szerint műkörmöket.

A műkörmök azután az 1268 – 1644 közötti Kínában, a Ming – dinasztia idején bukkantak fel újra. A kínai nemesurak ezidőtájt rizsporral, selyemmel és porcelánporral erősítették körmeiket. Ez akkoriban a felső tízezerbe tartozás szimbólumának számított. Hogy még jobban mutassák gazdagságukat a nagyurak arannyal és ékszerekkel is díszítették körmeiket. Időszámításunk előtt 3000-ben ugyancsak Kínában méhviaszból, zselatinból, tojásfehérjéből és gumiarábikumból készítettek körömfestéket.

Folytatás

Terítésnél használt poharak

A szép formájú és praktikus edények már az ókori Rómában is nagy becsben álltak, bár ekkor még kvarchomok, mész és szóda keverékéből készítették őket. Mára az üveg mindennapjaink egyik legfontosabb használati tárgya az olcsó préselt üvegpohártól kezdve a fújt, csiszolt műremekekig. A minőségi különbségek az anyag tulajdonságaiban és kidolgozási technikájában keresendők. A felhasznált nyersanyagok és az olvasztási eljárás határozza meg az elkészült pohár vagy kehely küllemét és eleganciáját.

Folytatás

Olasz tésztafélék

Sehol sem olyan változatosak a tésztaformák, mint Olaszországban, a legtöbb tészta olasz neve pedig formájára utal. Még a főzési módra is külön szó van: "al dente" (szó szerint a fog alá), ami azt jelenti, hogy a tésztának épp olyan keménységűnek kell lennie, hogy harapni lehessen, vagyis nem szabad túlfőzni. Ami a tészta történetét illeti, a "találmányt" 1295-ben Marco Polo szállította haza Kínából, illetve az araboktól is bekerült egy lasagne szerű tésztaféle Szicíliába. Ez a két esemény vezetett oda, hogy a tésztaételek fogyasztása elterjedt Olaszországban.

 

Folytatás

IT márkák és ami mögötte van...

Az információtechnológia meghatározó, sőt korszakalkotó vállalatai, termékei az egész világon ismertek. A nevek hallatán: IBM, Microsoft, Apple, mindenki tudja, milyen cégekről van szó, miről ismertek, sőt bizonyára sokan vannak, akiknek a logó és esetleg a cégvezér neve is beugrik. Az ikonikussá vált cégnevek jelentése és eredete azonban gyakran nem szokványos. Sőt, egész meglepő. Lássuk a legmenőbb cégek és termékek nevének fura jelentését és gyakran homályos eredetét.

Apple és Macintos

Folytatás

Negro cukor

A szakirodalom a Negro történetét az Osztrák-Magyar Monarchia felbomlásával kezdi. Trianon után Magyarország édességkészítő iparának a túlnyomó része ugyanis az új határokon kívül maradt. Növelni kellett tehát az országon belüli édességtermelést. 1922-ben a Dreher Antal Serfőző Részvénytársaság Kőbányán, a sörgyár mellett Csokoládé- és Cukorkagyárat alapított.

A Dreher-Maul néven bejegyzett vállalat négy évvel később számos európai országból felvett munkással indította el a keménycukorka gyártását. A külföldi cukrászok között P. Negro a savanyú cukorka gyártása, formázása közben keletkezett felesleg újrahasznosításán dolgozott, amikor kitalálta a Negrót. Eleinte úgy használták fel a hulladékot, hogy abba a cukorba olvasztották vissza, amiből kiesett. Csakhogy az így előállított cukorka ragadós lett. P. Negro ezért mással is kísérletezett: mentollal és ánizzsal ízesítette a "selejtet". A Negro cukor tehát véletlenül született, a receptúrája azonban még ma is szigorú gyártási titok.

Folytatás

Palacsinta

A palacsinta már a rómaiak mindennapjait is boldogabbá tette. Története a kerek kövön vagy bronzpajzson sütött lepénykenyérre vezethető vissza. Ez a lisztből, vízből, némi sóval készült lepényke fontos szerepet játszott a római légiók ellátásában, mondhatni "hadtápként" szerepelt a katonák étlapján. Természetesen ők nem a kakaóval, lekvárral és túróval töltötteket részesítették előnyben, hanem az energiát adó húsosat fogyasztották marokszám. Kisütötték, feltekerték, megették és már indultak is. Történészek szerint a palacsinta a római légiók nyomán terjedhetett el a Duna-medencében és nyugatabbra is, amit mi sem bizonyít jobban, mint a német palatschinken, a francia crepe vagy az angolszász pancake.

A palacsinta nem más, mint tojásból és lisztből kevert vékony, lapos tészta, amit már régóta vajazott grill lapon vagy serpenyőben sütnek meg. A palacsinta történetét a régi szakácskönyvek receptjei is bizonyítják. Az első feljegyzéseket már 1439-ben lehetett olvasni, és receptleírása szerint el is lehetett készíteni. A néphagyomány szerint húshagyó keddig minden olyan elspájzolt élelmiszert el kellett fogyasztani, amit a másnapi, hamvazószerdát követő negyvennapos böjt alatt tilos volt enni. A palacsintatészta egyik alapanyaga a tojás, és a kisütéséhez akkoriban zsírt használtak, így ideálisnak bizonyult a feleslegessé vált tartalékok felhasználására.

 

Folytatás

A római tál

Az egykori Dacia provincia területén, a római birodalom étkezési szokásairól, konyhaművészetéről sok ásatási lelet és képzőművészeti ábrázolás maradt fenn. Az ásatások során előkerült nagy formagazdagságú étkezőedények égetett agyagból készültek, mázazás nélkül. Ez egy sajátos római jellegű kerámiaféleség volt, az ókor porcelánjaként emlegetett "terra sigillata".

Folytatás

A mosógép

1901-ben két német barát: Carl Miele és Reinhard Zinkann megalkotta a világ első mosógépét. A Miele márka ma is az egyik legjobb.

A mosás azóta létezik, amióta az ember textíliát visel. De vajon hogyan tisztították őseink ezeket? Az, amit ma egy gombnyomásra elvégez helyettünk a gép, a 19. század végéig a legnehezebb háztartási munka volt. A nagymosás sokszor napokig tartott. Így nem csoda, hogy a legnépszerűbb férfiak 1901-ben azok a német feltalálók voltak, akik egyébként teljesen véletlenül, megalkották az első mosást segítő eszközt.

Igaz ezt még kézzel hajtották és csak a ruha mozgatását vette át a háziasszonyoktól. De néhány év múlva már gép működtette és további évtizedekbe telt, mire a mosógép maga melegítette a vizet is. De vajon mi kell ahhoz, hogy a ruhák tiszták legyenek, azaz hogyan működik egy modern mosógép?

Folytatás

Harmónika

A harmonika az aerofon hangszerek családjába tartozik. A szabad nyelvsípokba (angol neve free reed aerophone) a harmonika közepén található lamellás kialakítású légszekrény húzásával és vonásával lehet levegőt juttatni. Hogy mely sípba jusson levegő, az a harmonika típusától függően – gombokkal vagy billentyűkkel szabályozható.

A modern harmonika három fő részből áll, a sípokat és a mechanikát tartalmazó két oldalsó részből és az általuk közrefogott légszekrényből. A mai harmonikák bal oldala kivétel nélkül a basszus számára szolgál, míg a jobb oldalalt a melódia játszására alakították ki. A két szélső elem tartalmazza a gombokat vagy billentyűket, melyekkel a sípok nyitását-zárását végezhetjük. A legtöbb mai harmonikát úgy alakítják ki hogy képesek legyenek akkordok megszólaltatására egyetlen billentyű lenyomásával is. (pl. moll, dúr, dúr-szeptim, szűkített akkordok) Kivételek közé tartozik a concertinó, és bizonyos kíséretre szolgáló harmonikák. A billentyűk ill. gombok általában a légszekrény mozágására merőlegesen mozdulnak el, ha megnyomják őket. Kivétel pl. a concertino harmonikák.

Folytatás

Számítógépes szimbólumok


A command gomb

A Mac gépeken található „command” gombnak egészen speciális jelzése van. Andy Hertzfeld, az eredeti Apple mérnökcsoportjának vezetője kapta a hálás feladatot, hogy találjon ki valamit a gépek „command” billentyűjére: a gombon használatos Apple logó ugyanis nem tetszett Jobsnak, aki nehezményezte, hogy „túlhangsúlyozzák” a logót. Van alma a gépeken, van alma a képernyőn: a billentyűzeten már ne legyen!

 

Folytatás

Tetszett a bejegyzés? Kövesd a blogot!

blog.hu