Tudod-e?

Statisztika 2016

2016. december 28. - octo21

Összesen: 87.862 látogató!!! :)

Az előző évi (2015.01.01 - 2015.12.24) látogatók száma: 69.366 látogató

 

Folytatás

10 találmány, amit a Spanyoloknak köszönhetünk

Nyalóka

Képtalálat a következőre: „chupa chups”

Szinte hihetetlen, hogy senki, korábban nem gondolt arra, amire 1958-ban Enric Bernat, aki látott egy cukrot evő maszatos kölyköt és rádöbbent, hogy ha egy pálcát dugunk a cukorba, akkor mindjárt sokkal szebben lehet enni. És bumm, megszünetett a Chupa Chups nyalóka, ami a mai napig a leghíresebb nyalnivaló. Ám azt szinte senki se tudja már, hogy a logót maga Salvador Dali tervezte és ami olyan jól sikerült, hogy szinte változatlan maradt a mai napig. Ő mondta azt is, hgy a virágalakú, sárga-piros díszt ne oldalra, hanem a gömb alakú nyalóka tetejére tegyék. Évente négy milliárd darabot adnak el belőle a világ 150 országában.

Folytatás

A krémes

krem.jpg

A magyar desszertkínálat oszlopos tagja a krémes. Az olasz és francia gyökerekkel bíró sütemény annyira hozzátartozik az országhoz, hogy hajlamosak vagyunk azt hinni, valamelyik lánglelkű magyar cukrász alkotta meg.

A krémes eredete a múlt ködébe vész, de szinte egész Európában megtalálható. A XIX. századig főleg az olaszok és a franciák körében volt ismert a millefoglie vagy millefeuille néven ismert édesség, amely mindkét nyelven „ezernyi lap”-ot jelent. Ez az utalás egyértelműen a sütemény tésztájára vonatkozik, hiszen a jól elkészített leveles tészta sajátja, hogy ezernyi vékony hártyára képes omlani.

Folytatás

Napszemüveg

girl-with-aviator-sunglasses-girl-hd-wallpaper-2560x1440-39272.jpg

Gondoltad volna, hogy a napszemüveg feltalálója és első viselője az extravaganciájáról és kegyetlenségeiről elhíresült Néró császár volt, aki a római birodalom élén állt i.sz. 54 – 68 között.

Néró gyakran és szívesen látogatta az Arénában rendezett gladiátor harcokat, és ilyenkor a tűző nap ellen védekezve egy finoman csiszolt smaragdot helyezett a szeme elé, amely a fényt kellemesen tompította. Azért éppen smaragdot, mert a zöld szín megszűri a napfényt. Ezt a szokást aztán később a patríciusok – többnyire utánozván a császárt – is divatból átvették. A római katonák viszont egészen biztos, hogy nem divatból vagy kabalaként hordták maguknál a sötét kristályokat. A déli légiókban szolgáló katonák ugyanis állandóan tűző napon meneteltek, s minthogy a vak katonának túl sok hasznát nem lehet venni, gondot fordítottak a szemük védelmére is.

Folytatás

A földrészek neveinek eredete

http://wallpaperbeta.com/wallpaper/map_the_continents_grunge_stuff_hd-wallpaper-406678.jpg

Európa

A görög mitológia egyik szereplőjéről, Európé királylányról kapta nevét. A név valódi eredete azonban bizonytalan. Olyan elméletek is vannak, amelyek szerint a szó sémi eredetű, és az „ereb”, vagyis naplemente szóból származik. Akárhonnan is való, először az időszámításunk előtti 6. században használták görög földrajztudósok. Ezt vette át Hérodotosz is. Náluk Európa a mai Törökország európai részét jelölte. Később egész Görögországot így nevezték, majd az országtól északra lévő területeket is. Annak köszönhető a név fennmaradása, hogy a római korban élő történészek is használták a nevet. A legtöbb nyelvben Európának hívják a kontinenst.

Folytatás

Kukoricapehely - egy konyhai baleset történte

A kukoricapelyhet egy testvérpárnak köszönheti a világ: John Harvey Kellogg és Will Keith Kellogg a nevük. Igen, ez a Kellogg az a Kellogg, akinek a nevét azóta is világszerte viselik a dobozok. A jelenlegi gyárat a fiatalabbik testvér, Will Keith alapította 1906-ban. A kukoricapehely több mint százéves diadalmenete elsősorban neki köszönhető és a hetednapi adventistáknak, akik az 1860-as években alakultak meg, és szigorú vegetarianizmust hirdettek (valamint az alkohol, dohány és más drogok tilalmát). Az egyház lelkes  hívei között találjuk a két Kelloggot is, akik  mindent megtettek, hogy a vallási előírásoknak megfelelő életvitelt folytassanak. 

Folytatás

Mangó a gyümölcsök királya

http://www.bien.hu/userfiles/Cikkenbelul/mango.jpg

Indiából − ahol több mint 4000 éve termesztik − indult világhódító útjára: az időszámítás előtti századokban már ismerték egész Ázsiában, a X. században az araboknak és a perzsáknak, majd a XV−XVI. században a portugáloknak köszönhető továbbterjedése.

Európába az 1700-as években angol utazók hozták a „keleti gyümölcsök királyát”. Ma már Ázsián kívül a Földközi-tenger vidékén, Afrikában, Dél-, Közép- és Észak- Amerikában is termesztik: 40 méter magasra is megnőhet, és évszázadokig él. Az ültetvénynövények általában 10-15 méteresek. Indiában a mangó az esküvők elmaradhatatlan kelléke, a szerelem szimbóluma, és állítólag segíti a gyermekáldást.

Folytatás

Elefánt

http://wallpapercave.com/wp/qFKTy1c.jpg

A ma élő szárazföldi állatok legnagyobbika, az afrikai elefánt tömege eléri a 7500 kg-ot, és 3-4 méter magasra is megnő, az indiai elefánt valamivel kisebb, 5000 kg körüli, magassága 3 méter. Arisztotelész szerint az elefánt "minden más élőlénynél bölcsebb és szellemesebb." Hasonlóképpen vélekednek róla Afrikában is, ahol a mesékben az erdő lakói közötti vitákban részrehajlás nélkül ítélkező bölcs vezért jeleníti meg. Történeteikben az elefánt oly kedves és nemes, hogy még a gonosz, rosszindulatú természetűek iránt is sajnálatot, könyörületet érez. A Tanzániában élő csaggák szerint az elefánt valaha emberi lény volt, akinek - az ormánynak meghagyott jobb karja kivételével - az összes végtagját ellopták.

Folytatás

Valentin-nap szerte a világban

https://sandmanhotelgroup.files.wordpress.com/2014/01/february-14_93828682.jpg
JAPÁN Állítólag hiba csúszott egy korai Valentin-napi édességhirdetésbe, ezért a nők azt hitték, nekik kell megajándékozniuk a férfiakat, nem pedig fordítva. Az édességgyártók kinevezték március 14-ét „válasznapnak”, amit „Fehér napnak” hívnak, és arra biztatták a férfiakat, hogy ajándékozzák meg csokoládéval a nőket. Ez bevált, a szokás meghonosodott.

THAIFÖLD A szerelmesek a thaiföldi „Szerelem-városba”, Bangkok Bang Rak nevű kerületébe igyekeznek, hogy Valentin-napon kössenek házasságot. Úgy tartják, hogy a találóan elnevezett hely hosszan tartó házasságot garantál nekik, ezért már a kora hajnali órákban hosszú sort alkotnak a Bang Rak kerületi önkormányzat épülete előtt.

Folytatás

Memória

http://cdn.theglow.com.au/app/uploads/2015/04/young-woman-reading-book-in-lounge.jpg

A jó memóriának az alsónál kisebb, de jól formált felsőtest, mely húsos, de nem kövér; finom tapintású, világos színű bőr; fedetlen (kopasz) fejtető; kampós orr; vastag, szorosan egymás mellett ülő fogak; nagy és porcogókban gazdag fülek a legfőbb külső (fiziognómiai) ismérvei. (Akik csak az arcot értékelik, azok számára a kitüremkedő szemek, a megemelt, közepén kidomborodó homlok jelenti ugyanezt.)

A rossz emlékezőképesség azokra jellemző, akiknek a felsőtestük a fejlettebb, jó húsban vannak, a bőrük pedig száraz és csupasz.

Folytatás

Drágakövek

http://telkibanya-asvanykiallitas.hu/wp-content/uploads/2012/12/DSC036971.jpg

A drágaköveket alkalmasnak vélik meditálásra, különböző rituálék megtartására, betegségek gyógyítására. Azonban a drágakövek pusztító energiával is bírnak, s hogy a pozitív vagy a negatív jellemzőjük érvényesül, attól függ, hogy milyen szándékkal használják őket.

Az ametiszt az egyik legrégebbről ismert nemeskő, valaha a lerészegedés és az esztelen szerelembeesés ellen nyújtott védelmet. Manapság is a józanság, a tiszta gondolatok reményében használják. Amulettként a gyűrűsujjon viselve, vagy a köldökre helyezve, megóvja tulajdonosát a berúgástól. Kúrálja a köszvényt, az idegi problémákat. Aktivizálja a pajzsmirigy és hasnyálmirigy működését.

Folytatás

Haj

http://images7.alphacoders.com/431/431113.jpg

A haj már ősidők óta okkult jelentőséggel bír.  Úgy tűnik, mintha saját életet élne, és a test halála után is folytatná a növekedését.

Az erő és a szexualitás forrásának tekintették/tartották, jelentős szerepet kapott a vallásban és a mágikus rituálékban. A héberek a hajukkal kapcsolatosan számos szokást fejlesztettek ki, melyeknek az volt a céljuk, hogy megkülönböztessék magukat pogány szomszédaiktól. Ez a tény végigvonul Sámson és Delila történetén (Bírák könyve 16:4-22).

Folytatás