Tudod-e?

Drágakövek

2016. január 31. - octo21

http://telkibanya-asvanykiallitas.hu/wp-content/uploads/2012/12/DSC036971.jpg

A drágaköveket alkalmasnak vélik meditálásra, különböző rituálék megtartására, betegségek gyógyítására. Azonban a drágakövek pusztító energiával is bírnak, s hogy a pozitív vagy a negatív jellemzőjük érvényesül, attól függ, hogy milyen szándékkal használják őket.

Az ametiszt az egyik legrégebbről ismert nemeskő, valaha a lerészegedés és az esztelen szerelembeesés ellen nyújtott védelmet. Manapság is a józanság, a tiszta gondolatok reményében használják. Amulettként a gyűrűsujjon viselve, vagy a köldökre helyezve, megóvja tulajdonosát a berúgástól. Kúrálja a köszvényt, az idegi problémákat. Aktivizálja a pajzsmirigy és hasnyálmirigy működését.

A berillt a remény, a boldogság, a szerelmi házasság ékkövének tartják, házastársak között megőrzi az összhangot a párok között. A német természettudós, Albertus Magnus püspök (1193-1280) azt mondta a berillrol, hogy segít a lustaság legyőzésében. Mások szerint gyógyítja a szem betegségeit, a májjal kapcsolatos problémákat, hatásos hasmenés, idegesség és influenza ellen.

A gyémánt, gyönyörű kő, rendkívüli csillogása miatt a fény kövének nevezik, keménysége okán pedig a legyőzhetetlenséget, a hősiességet szimbolizálja. Az első világháborúban védelmező hatása miatt vásároltak az emberek apró kis gyémántokat. Ugyanis hittek abban, hogy birtokosát bátorsággal, legyőzhetetlenséggel, sérthetetlenséggel ruházza fel. A gyémánt nemcsak győzelmet, de jó szerencsét is hoz gazdája számára. Megerősíti viselőjét a szerelemben, támogatja a hűségét a házasságban. A csillogó gyémánt, mint a romlatlanság köve az erkölcsi tisztaságot hirdeti. Ha a gyémántot nyakban hordják, védelmez a szemmel veréstől, a mérgezésektől, a gonosz varázslatokból, boszorkányoktól.

A jáde főleg a kínaiak körében népszerű. Ez az ékkő többnyire a férfias jang reprezentánsa.Ugyanakkor a jádét néha a női szépséghez hasonlítják, máskor pedig a férfi nemi szervhez. Kínában sokféle jáde ékszert és amulettet viselnek, ugyanis ez a kő a szerencse, az őszinteség, a szilárdság, a halhatatlanság, a hatalom jelképe. Rengeteg hiedelem fűződik hozzá: termékennyé teszi a férfiakat, segít a gyerekszülésben, esőt hoz, elűzi a villámokat, elkergeti a vadállatokat. Viselése megóv a lidérces álmoktól, a szembajoktól, a szapora szívveréstől. Távol tartja az epilepsziát. De mindenekelőtt a hosszú élet jelképe, ezért adnak előszeretettel jáde kőből készült ajándékot az öregeknek.

A jáspis a kvarc egyik átlátszó fajtája. A különböző színekben, áttetszően csillogó pompás ékkőből évezredek óta készítenek ékszereket, melyet a boldogság megtartása reményében használtak. Az ősi Egyiptomban a vörös jáspist Ízisz vérével azonosították, ezért a mai napig hisznek abban, hogy kitűnő vérzéscsillapító. Viselése erősíti a gyomrot, megelőzi az emésztési fájdalmakat, védi a várandós anyákat, megkönnyíti a szülést, növeli a szoptatós anyák tejtermelését.

A macskaszem szürkéskék és kékesszürke színárnyalatú drágakő, mely csiszolás után lesz macskaszemhatású. Változataival: a tigrisszemmel és a sólyomszemmel együtt, egyaránt szépséget és bölcsességet ajándékoznak tulajdonosuknak. Marokkőként használva szerencsehozó, mert javít a vizsgadrukktól szenvedők koncentrálóképességén. Hatásos gyomortáji fájdalmakra, ideges panaszokra és álmatlanságra. Enyhíti a légszomjat. Vírusölő.

A magnetit megduplázza a szexuális vonzerőt, betegség után segíti a felépülést, javítja a vérkeringést, gyógyerejű az asztma, az izomfájdalmak és az orrvérzés ellen.

Az opált az ókorban élt római természettudós, az idősebb Plinius (23-79) a legnemesebb drágakőnek tartotta. A középkorban még szerencsésnek vélték, később azonban az opálról elterjedt az a hiedelem, hogy balszerencsés ékkő, kivéve, ha olyan ember viseli, aki októberben született, vagy ha az illető gyémántokkal együtt hordja. Különösen balszerencsés, ha jegygyűrűben van. Másrészt az opált a hűség, a vallásos áhítat, az ima szimbólumának tekintik. Ha meghal a tulajdonosa, elveszíti a kő a fényét. A hiedelem szerint viselőjét képes láthatatlanná tenni, és távol tartja a rontástól. A fekete opálok szerencsét hozóak, ám önző embernek nem ajánlott a belőle készült amulett viselete. Gyógyító kőként javítja a látást, enyhíti a májproblémákat, oldja a depressziót, csillapítja a hangulatváltozásokat.

Az értékes drágakövek jelentős szerepet játszanak a Bibliában. Az égi Jeruzsálem város falának első alapja jáspis, a második zafír, a harmadik kalcedon, a negyedik smaragd, az ötödik sárdonix, a hetedik krizolit, a nyolcadik berill, a kilencedik topáz, a tizedik krizopráz, a tizenegyedik jácint, a tizenkettedik ametiszt. A tizenkét kapu pedig tizenkét gyöngy, minden kapu egy-egy gyöngyből van.

Manapság nagyon népszerű a születési vagy az állatövi kövek viselése, ily módon a kövekhez tapadó hiedelmek továbbélnek.

Normális embereknek tovább tart kimondani, hogy szeretlek. Első lépcső, mikor azt hiszed, hogy azt hiszed. Aztán eljön a pillanat, mikor azt hiszed, hogy tudod. Aztán jön az, mikor tudod, hogy tudod, de nem tudod kimondani. És akkor következik az, amikor tudod, hogy tudod és már nem bírod visszatartani...

A bejegyzés trackback címe:

https://octo.blog.hu/api/trackback/id/tr498340556

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása