Tudod-e?

Haj

2016. január 05. - octo21

http://images7.alphacoders.com/431/431113.jpg

A haj már ősidők óta okkult jelentőséggel bír.  Úgy tűnik, mintha saját életet élne, és a test halála után is folytatná a növekedését.

Az erő és a szexualitás forrásának tekintették/tartották, jelentős szerepet kapott a vallásban és a mágikus rituálékban. A héberek a hajukkal kapcsolatosan számos szokást fejlesztettek ki, melyeknek az volt a céljuk, hogy megkülönböztessék magukat pogány szomszédaiktól. Ez a tény végigvonul Sámson és Delila történetén (Bírák könyve 16:4-22).

A különféle kultúrákban az életüket az egyháznak szentelő, a papi hivatást választó emberek rituális hajvágásnak vetették alá magukat. Azt mondják, hogy a papok tonzúrája Egyiptomból ered. Ezt egyébként a híres görög történetíró, Hérodotosz (i.e. 484 k. - 425 k.) írásai is alátámasztják.

A hinduizmusban az ifjak számára is léteznek különféle hajrituálék, azok viszont, akik szüzességi fogadalmat tettek, teljesen leborotválják a hajukat. A haj összefüggésbe hozása a szexualitással a hajat a figyelemre méltó erő szimbólumává tette, és a férfi és a női haj közti különbségek a szexuális vonzerőt hangsúlyozzák.

A hindu kultúrában általános az a hiedelem, hogy a hajszálak bizonyos hormonokat tartalmaznak, amelyek stimulálóan hatnak a másik nemre. Ez a vélekedés, valamint az, hogy a női testnek a hajkorona a legszebb része, volt az oka annak, hogy leborotválták az asszonyok haját férjük halála után. Ettől remélték, hogy senki sem fog vonzódni hozzájuk, és így megőrzik a tisztaságukat. Ugyanez a magyarázat arra, hogy miért borotváltatják a fiúgyermekek kopaszra a fejüket szüleik halála esetén. Ez ugyanis a földi élvezetektől való tartózkodást jelenti számukra a gyász idejére.

Mivel a hajról egykoron úgy vélték, közvetlen kapcsolatban áll az egyén életével, mágikus jelentősége volt a boszorkány rituálékban, ezért a régi korok emberei mindent tőlük megtettek, hogy megelőzzék hajuknak az ellenség kezébe kerülését, aki ezt fekete mágia céljára használhatta.

A mágia mellett a hajat jóslásra, karakterolvasásra is felhasználták. Ez utóbbi „tudománynak” trichomancy a neve. Bár nem a trichomancy része, sokak számára frizura, vagyis az a mód, ahogyan a hajat viselik ugyancsak fontos információkat hordoz...

Ha pár dolog csak kicsit másként történik, ki tudja, mi lett volna...

A bejegyzés trackback címe:

https://octo.blog.hu/api/trackback/id/tr668244636

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása