Tudod-e?

Italok története 1. rész

2015. július 06. - octo21

Tequila

http://www.theluxuryspot.com/wp-content/uploads/2015/01/tequila.jpg

A Tequila ősét már a Kr.e. III. évszázadban ismerték és fogyasztoták az aztékok. De igazi párlat csak akkor lett belőle, mikor a Cortesi hadjáratokat követően az európaiak rájöttek, hogy az indiánok körében előszeretettel fogyasztott mézédes "pulque" tökéletesen alkalmas a lepárlásra. Készítését azóta is szigorúan ellenőrzik, így csakis Mexibó egyes területein gyártható, Tequila néven. 

A kék agavet megfőzik, majd erjesztik, végül kétszer lepárolják.az így készült nyers, színtelen párlat némi vízzel való higítás után, blanco/silver Tequila néven kerül forgalomba. További érlelés és ízesítés után a már aranyszínű párlat reposado Tequila néven kerül a bárok polcaira.A Gold annyiban tér el a Silvertől hogy karamellát tartalmaz. A közhiedelmekkel ellentétben a Tequila nem "kaktuszpálinka". Egyrészt pálinka néven csakis hazánkban lehet forgalomba hozni bármit, lévén a szó hungaricumként van feljegyezve, külföldön, maximum gyömölcspárlat nevet használhatnak. A másik, hogy ugyan a kék agave hasonlít a kaktuszhoz - tüskések a levelei - de mégsem közéjük tartozik, lévén liliomféle. A növény hosszas fejlődés után, csak nyolc, tíz, esetenként tizenkét éves korában válik alkalmassá a szeszipari feldolgozásra, így a Tequila alapanyagellátása időnként akadozik, és ez némiképp magyarázatot ad a Tequila magas árára.

Több minőségi tequila létezik, de hazánkban a Sierra különböző fajtái az elterjedtek, a legtöbb koktél ebből készül (habár a mexikói kormány nem ismeri el a Sierrát). A hagyományos fogyasztása az, hogy a tequilát kiöntjük kis felespohárba, a kezünkre (célszerű a hüvlykujj felett) sót (Silver esetén) vagy fahéjjat (Gold esetén) szórunk, a és ugyanebbe a kezünkbe Citromot ill. narancsszeletet fogunk (előbbi a Silver, utóbbi a Gold). A másik kezünkbe kényelmesen megfogjuk a felespoharat és mehet. A sorrend: Só/fahéj Tequila Citrom/narancs. A vállalkozó kedvűek a képen látható módszert is próbálgathatják. Jó szórakozást.

 Vodka

https://m.blog.hu/fa/facelift/image/smirnoff/03_30_11_smirnoff5.jpg

Legkiemelkedőbb képviselője a Smirnoff nevű vodka aminek neve rögtön utal is a kialakulására. Vizecska, pontosabban az élet vize, ami jelen esetben az Oroszországi vagy a Lengyel területekről ered.Történelmi multját tekintve talán a legrégebbi égetett szeszesitalok közé sorolható, amit hajdanán frappáns módon nem lepárlással, hanem fagyasztással készítettek, így érték el hogy az alapanyagot jelentő cefre alkoholtartalma koncentrálódjon. Természetesen napjaink vodkái igen komoly technikai feltételek mellett, korszerű lepárlással készülnek. Minősége azonban nem elsősorban az alapanyagot jelentő gabona, hanem a többszörös szűrésben keresendő.

A Vodkát hajdanán burgonyából állítoták elő, már azonban ezt azért cserélték gabonára, mert olcsóbb, és fajlagosan több alkohol állítható elő belőle. A vodka valójában a legtisztább formájáig finomított alkohol, amit a lepárlás után faszénnel jelleg, aroma, íz, szag és szín nélkülivé tesznek. Ebből a szempontból a vodka teljesen "ízetlen" amit érzünk, az a kicsit higított színalkohol íze. A vodkák királya, a Smirnoff, nem véletlenül érdemelte ki nevét. A Smirnoff No. 21 minden cseppje 8 órán át szűrődik, észak-európai keményfából készült faszénen keresztül egy tízlépcsős folyamat során. A piacon legelterjedtebb vodkafajták a Royal vodka, Kalinka, Finlandia, Bols, Absolute.

Ezek közül talán az Absolute emelkedik ki minőségben a többi közül, míg a legolcsóbbat a Royal vodka képviseli. A házibulik "mixerpultjain" inkább az utóbbival, míg a bárokban az előbbivel találkozhatunk. A vodka sok közkedvelt koktél alapjául szolgál. Ezek között legelső helyen a Screwdriver másnéven a vodkanarancs foglal helyet, de a vodka alapú a Long Island Ice Tea, a Cosmopolitan, a Kamikaze, a Black Russian, a Bloody Mary és a közkedvelt Sex On The Beach is.

Whisky

http://happyhourvitamins.com/wp-content/uploads/2015/05/health-benifits-if-whiskey.jpg

A Whisky-t sokszor nevezik az elegancia italának. Nos ez leginkább onnan eredhet hogy a whisky eredetileg Angliából származik, és az angolokra jellemző modort társítjuk az italukhoz is. A whisky egy gall szóból alakult ki ("usquebaugh") ami hasonlóan a vodkához, az élet vizét jelentette. A gabonapárlatból készült ital sok helyen terjedt el, és ugyan ugyanarról az italról van szó, mégis két féle képpen írják. Nagy Britannia és kanada területén Whisky-nek míg az USA-ban és írországban Whiskey néven fut. Már csak a szigetkirályság területén is több fajtája létezik ennek az aranysárga, többnyire 40%-os italnak. A skót és az Ír Whiskey emelkedik ki a legjobban a többi közül, ezek Irish és Scotch előneveket kapnak. a Whiskey-kre jellemző, hogy karakterikus ízüket nem a készítés során ynerik el hanem a minimum három évig tartó, kifinomult, hordóban való érlelésnek köszönhetik.

Jellemző egyébként a palackozásukra, hogy sosem egy hordóból készül az ital ami a polcon köt ki, hanem több, különböző életkorú anyag összekeveréséből nyeri el különleges ízkombinációját. Sajnos a fogyasztóvédelmi szabályok miatt ezek közül csak a legfiatalabbat tüntethetik fel az üvegeken, így nehéz megmondani, került-e a kezünkben lévő üvegbe a több évtizedig érlelt, kifinomult hordókból is. A legelterjedtebb skót whiskey-k melyeket előszeretettel fogyasztunk, és a koktélkészítések során is használunk, a Jonni Walker, a Ballantine's, a Black and White. az Ír fajtából leginkább a Tullamore Dew örvend hírnévnek, míg az USA-ban készültek közül a Bourbon, a Tenesse, a Jim Beam és a Jack Daniel's a kedvelt hazánkban. A Whisky-t többnyire inkább magában, jéggel érdemes fogyasztani, így kisebb az ezen alapuló koktélok listája, de néhány favorit darab itt is felfedezhető. Ilyen az Old Fashioned, a Manhattan, a New Yorker, és a The Sour. A Whisky hagyományos fogyasztása (az első képen) jéggel, old fashioned-es pohárban, Jazz vagy Blues kíséretében ajánlott.Egészségünkre.

Folytatása következik...

Az igazság csak nyersen fogyasztható, ha megfőzzük, nem igazság többé!

A bejegyzés trackback címe:

https://octo.blog.hu/api/trackback/id/tr107605944

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása