Tudod-e?

Piña Colada

2014. december 21. - octo21

 

A Piña Colada egy spanyol kifejezés, jelentése „szűrt ananász”, utalva az ital egyik fő alkotóelemére.

Valószínűleg ennek a piának a létrejöttét övezi a legtöbb ellentmondás, hiszen a feltalálójának címéért négyen is versenyeznek. A legtöbb forrás Ramón „Monchito” Marrero Núñez bártendert említi értelmi szerzőként, aki elvileg 1945. augusztus 15-én a San Juan-i Hilton Caribbean Hotel Beachcomber bárjában alkotta meg az első Piña Coladát.

A valószínűségi listán a második egy bizonyos Ramón Portas, akit állítólag kicsivel később, 1963-ban szállt meg az ihlet, méghozzá a szintén San Juan-i Barrachina étteremben (a hely egyébként még ma is az ital szülőhelyeként definiálja magát, amelyet a bejárat mellett egy márványtábla is jelez).

A másik két teóriának már jóval kisebb a relevanciája, az egyik szerint a fent már említett Hilton szállodában született meg a Piña Colada, viszont nem Monchitónak, hanem egy bizonyos Ricardo Garcíának köszönhetően, szintén 1954-ben. Emberünk a legenda szerint ezt megelőzően egy Coco Loco nevű welcome drinkkel várta vendégeit, amit rumból, kókuszléből és kókuszkrémből (a kókuszkrém gyakorlatilag sűrített kókuszlé) készített el és kókuszdióban szervírozott. Egy, a szálloda ellen indított sztrájknak köszönhetően azonban egy napon nem sikerült kókuszdióhoz jutnia, így jobb híján ananászban szolgálta fel italát, ami nem csak másféle dizájnt, hanem új ízt is kölcsönzött a piának. Ezen felbuzdulva Ricardo elkezdett kísérletezgetni az ananász szűrt levével és így alkotta meg a Piña Coladát (a teória hívői ezzel magyarázzák a név, vagyis a „szűrt ananász” létrejöttét is).

A legkevesebbet emlegetett történet egyenesen az 1800-as évekig vezeti vissza az eredetét, méghozzá egy Puerto Rico-i kalózhoz, Roberto Cofresíhez, aki rumból, kókusztejből és ananászból készített piát. Könnyen észrevehető, hogy az eltérő sztorik ellenére a szálak azért minden esetben Puerto Ricóba vezetnek, nem véletlenül számít az ország hivatalos italának 1978 óta. Bármikor is találták fel, a modern Piña Colada kialakulásában mindenképpen fontos szerepet játszott az elsőként 1948-ban forgalomba hozott Coco López kókuszkrém, melyet egy Puerto Rico-i egyetemi tanár, Ramón López Irizarry talált fel.

milyen összetevőkből áll pontosan a Piña Colada? A mai hivatalos recept szerint fehér rumból, kókusztejből és ananászléből, méghozzá blenderben (turmixgépben) készítve (mondjuk jobb lesz az ital textúrája, ha egy fél ananászszeletet is dobunk az összetevők közé).

Nagyon elterjedt a tejszínnel készült verzió is, ekkor nem muszáj összeturmixolni a hozzávalókat, elegendő csak shakerben összerázni. Amúgy a Monchito-féle receptúrában is van tejszín, viszont a legérdekesebb kétségkívül a Barrachinában készített verzió,, hiszen ebben a kókuszkrém és az ananászlé mellett egy kis vizet használnak, lehűtik, majd hozzáadják rumot, tehát nem használnak hozzá sem jeget, sem blendert.

Hogy milyen ruhád van, az hogy ki a spanod kivel lógsz
Hogy mennyi embert ismersz, követsz, mikor voltál, kivel hol?
Mind csak külsőség egy virtuális világban
Én az internet nélküli világot sokkal jobban imádtam...

https://www.youtube.com/watch?v=8h7D3Tu1p0w

A bejegyzés trackback címe:

https://octo.blog.hu/api/trackback/id/tr927001751

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása