Tudod-e?

Tenisz

2014. november 08. - octo21

http://www.tenisbytow.pl/assets/tenisbytow/img/foto-1b.jpg

A tenisz eredete egészen a középkori Franciaországba nyúlik vissza, ahol előszeretettel játszottak egy "jeu de paume" nevű labdajátékot, amiben tenyérrel ütötték egymásnak a labdát a játékosok. Az adogató játékos gyakran "Tenez!" (magyarul: fogja!) kiáltással indította a labdamenetet. Ezt a játékot az 1400-as években átvevő angolok tenis-nek értették, innen származik a játék mai elnevezése.

A puszta kezes játékot kezdte felváltani a különböző bőrkesztyűk használata, majd ezt felváltotta a bőrrel borított, majd később a különböző húrozású ütők használata. Az idők folyamán a pálya is rengeteget változott. Eleinte a térfelet csak vonallal választották el, majd elkezdték használni a derékmagasságban kifeszített kötelet, majd később a hálót.

Rövidesen létrejöttek a fedett labdaházak, és a tenisz az uralkodók sportjává vált. A Hampton Court palotában az 1500-as években épült a teniszpálya, ahol VIII. Henrik is előszeretettel játszotta az akkori real tennist. Ekkor azonban a tenisz szabályai jelentősen eltértek a maiaktól. Az akkori játék a mai tenisz és fallabda elegyéhez hasonlított, ahol a falak is a pálya részét képezték, ennek megfeleelően a szabályrendszere is bonyolultabb volt. A real/royal tennis túlélte az évszázadokat, és még ma is kb 50 pályán játsszák főként Franciaországban, Nagy-Britanniában, Ausztráliában, és az USA-ban.

A tenisz mai formája az 1800-as évek második felében kezdett kialakulni. A mai tenisz egyenesági felmenőjének számító lawn tenisst az 1870-es évektől kezdték játszani - füves pályán. 1872-ben alakult meg az első teniszklub.

Az első tenisztornát 1876-ban rendezték meg, melyet az 1877 júliusában megrendezett wimbledoni tenisztorna követett, ami így a legnagyobb multú ma is létező tenisztorna. Hamarosan világszerte rendeztek viadalokat, így Franciaországban, Írországban, Ausztráliában, és az Amerikai Egyesült Államokban is. 1888-ban alakult meg az angol Lawn Tennis Szövetség, aminek jelentős szerepe volt a sportág fejlődésében. 1900-ban Dwight Davis alapította a "nem hivatalos" csapat-világbajnoki vándordíjat, a Davis-kupát, ahol először csak Nagy-Britannia és az USA rett részt.

1913-ban megalakult a Nemzetközi Lawn Tennis Szövetség (ILTF). 1968-ban az ILTF jeletős döntést hozott: megnyitotta a nyílt egyéni versenyek kapuit a hivatásos játékosok előtt. Ettől számítjuk az "open era" kezdetét, a tenisz professzionálissá válását.

A sport azóta hatalmas fejlődésen esett át. A játék felgyorsult, sokkal agresszívebbé vált. Az eredményesség eléréséhez a játékosoknak ma már sokkal komolyabb technikai tudásra, jelentős fizikai felkészültségre, és sokkal gyorsabb helyzetfelismerésre van szükség, mint a kezdeteken. A tenisz átalakulásában nagy jelentősége volt a felszerelés - ütő, labda, ruházat - és persze a pályák - rohamos fejlődésének. Ez a technikai fejlődés napjainkban is folyamatos.

Új magot a földbe, minden fa nőjön az égig fel,
  a napokat megélni, az életet élni végig kell.
Dobd le a maszkod, mutasd a valódi éned,
aki tudja,az tovább áll, aki csak hiszi,az téved.

 

https://www.youtube.com/watch?v=oV3GF_86Qcw

A bejegyzés trackback címe:

https://octo.blog.hu/api/trackback/id/tr306878541

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása