Tudod-e?

10 érdekes tény az emberi gyomorról

2014. október 26. - octo21

 

Az emberi gyomor többnyire akkor kerül szóba, hogyha valamilyen emésztési problémával küzdünk. Márpedig a gyomor igen érdekes szervünk, megéri róla többet is megtudni.

Tudod-e? Hollandiában több ezer vizsgálati személy bevonásával készült egy felmérés, melynek eredménye sokakat megdöbbentett: azok, akik naponta megesznek fél vöröshagymát, 50 százalékkal kisebb eséllyel számíthatnak a gyomorrák kialakulására.

Tudod-e? A legjobb gyomorrák-megelőzők – a vöröshagymán kívül – a brokkoli, fokhagyma, cékla, zöld tea.

Tudod-e? Több orvosi vizsgálat is bizonyította már, hogy a konyhasónak köze van a gyomorrák kialakulásához. A nagy mennyiségű sófogyasztás egyébként sem egészséges, ezért egyes orvosok egyenesen tiltják az ételek sózását.

Tudod-e? A gyomorban körülbelül 37 fokos állandó hőmérséklet tapasztalható, hogy az emésztőenzimek jól működjenek. Ezért még a nagy nyári kánikulában sem ajánlott hűtött üdítőitalokat, teákat vagy vizet inni. A legideálisabb, ha mindig csak szoba hőmérsékletű folyadékot fogyasztasz.

Tudod-e? A borsmenta azért jó hányinger és hányás ellen, mert érzésteleníti a gyomor nyálkahártyáját.

Tudod-e? A hányás utáni fogmosással nagyon sokat árthatsz a fogaidnak. Mivel a gyomorsav megtámadja a fogzománcot, legalább két órát kell várni a fogmosással, hogy a dörzsöléssel ne sértsd meg a zománcot.

Tudod-e? A gyógyszerek gyomorra kifejtett negatív hatása közismert. A probléma számszerűsíthető: csak hazánkban mintegy 600-700 beteg veszíti el az életét azért, mert a gyulladáscsökkentők gyomorvérzést vagy gyomorperforációt okoznak szervezetükben.

Tudod-e? Magyarországon az első állítható méretű gyomorgyűrűt 1998-ban ültették be. Az állíthatóságnak köszönhetően az orvos a beültetés után is módosíthatja a gyűrű méretét, ezzel is elősegítve a kívánt fogyasztó hatás elérését.

Tudod-e? A dohányzás számos káros hatása közül az egyik, hogy nagyon lelassítja a gyomor- és a nyombélfekély gyógyulását.

Tudod-e? A gyomor körülbelül fél liter pépesre rágott étel befogadására és megfelelő emésztésére képes. Minden e fölötti mennyiség erjedési és rothadási folyamatokat indít el benne.

Meleg a testem, még érezni akarlak,
ki tudja, holnap föld alá kaparnak.
Ha így lenne tényleg, szánnál rám időt?
Lennél-e a növényem, ha földem kihűlt?

https://www.youtube.com/watch?v=EMMXCsCBECY 

A bejegyzés trackback címe:

https://octo.blog.hu/api/trackback/id/tr206834463

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása