Tudod-e?

Frisbee

2014. október 18. - octo21

http://www.suhornets.com/sports/msoc/2011-12/photos/0003/20110911_Frisbee_Dogs_HJP_0148.jpg

1871-ben William Russel Frisbie az amerikai Bridgeport városába költözött, hogy pékséget alapítson és működtessen. 1958-ra az általa létrehozott üzem naponta 80000 süteményt készített, és minden egyes megrendelést korong alakú lemeztálcákon szállítottak. 1920-ban a szomszédos Yale egyetem diákjai kezdték el a korong tálcákat egymás között dobálni, és mint sporteszközt használni. Hamar rájöttek, hogy ha a fémet műanyagra cserélik, akkor a sport szempontjából sokkal jobb tulajdonságú korongokat kapnak.

A második világháború után Fred Morrison forradalmasította a frisbee piacot műanyagból készült "tálcáival", majd 1955-ben a Wham-O koronggyártó céggel együtt elkezdték a tömeggyártást. Európában a sportot 1989-ben kezdte el Hollandiában Renate és Frans van Roij. Az első kutyák akik a sportot elkezdték Ausztrál Juhászkutyák voltak: Chris (ő volt az első Európa Bajnok) és Merci (aki soha semmit nem nyert meg). Frans elmondása szerint mégis MERCI volt a kedvencük.

Tipikus frisbee történet, hogy tenyésztőként olyan sportot szerettek volna találni a kutyáiknak, amivel könnyedén le tudjákvezetni a kutyák energiáit, mégis kevés időt vesz el az életükből. Ez a feltétel hamar megdőlt: azóta az idejük nagy részét kutyás-frizbivel töltik. Frans és Renate kezdtek először korongozást oktatni a saját kutyaiskolájukban (1989), és szervezték meg az első versenyt 10 nevező résztvételével. Még az első évben létrehzták a "Frisbee Maniacs" klubbot. A szervezet több rendezvényt és kvalifikációs versenyt rendez évek óta, és folyamatosan tart kiképzői tanfolyamokat, ami alapján egyre több kiképző és klub lett Hollandiában.

A frisbee egyik közkedvelt fajtája az ultimate frisbee. Az ultimate frisbee gyökerei 1967 nyaráig nyúlnak vissza. Joel Silver és David Leiwant Frisbee Futball néven új csapatjátékot hoztak létre a New Jersey-ben található Maplewood Columbia főiskoláján. Az első főiskolák közötti ultimate meccset 1972. november 6-án játszották, és a 70-es évek végére a csapatsport ismert volt Amerika szerte. Az akkori szabályok nem kötötték meg, hogy csapatonként hány ember lehet egyszerre pályán, néha 20-30 ember is volt egy csapatban, a koronggal futni is lehetett. A 70-es évek végére a kosárlabdából, jégkorongból és más sportágakból átvett módosításokkal kialakult a játék mai formája.

A frisbee elterjedése Magyarországon

1992 őszén egy amerikai házaspár (Bob Flynn és Yvonne Wittmann) érkezett Ózdra. Mindketten tanárok voltak, és a város gimnáziumában kezdtek el tanítani. Itt röpcédulákat osztogattak, amiken frizbit mint csapatjátékot hirdették, az edzések időpontja és pár szabály volt még rajta. 10-15 lelkes diák összeállt és elmentek az első edzésre, amelyet Bob tartott, és ott is ragadtak.

 Ezzel a lendülettel meg is alakult az első magyar frizbi csapat, amely UFÓzd (Ultimate Frisbee Ózd) néven vált ismerté.

1993-ban Bob és Yvonne Budapestre költöztek tanítani. Az ózdi csapat edző nélkül maradt, de hála a csapat összetartó erejének tovább folytatták az edzéseket. Közben Budapesten is alakult egy csapat Galopping Goulash néven. Ez év szeptemberében került megrendezésre az első magyar frizbi torna. A tornán nem "valódi", hanem a helyszínen sorsolt csapatok mérkőztek meg - ezt nevezik kalaptornának.

A tornára számos közép-európai országból érkeztek jobbnál jobb játékosok, így a magyar srácoknak volt kiktől tanulniuk. 1994 májusában az UFÓzd részt vett az első nemzetközi tornán Prágában, ahol 21 csapatból a 12-ek lettek. Ez év márciusában Strohoffer Zsolt vezetésével kezdődött a Magyar Repülőkorong Szövetség megalapítása, és fél év szervezői munka után októberben hivatalosan elkezdte a működését.

Az örök gyerek bennem segít, hogy felnőtt legyek,
ha gyengülök is minden érzelmemből erőt nyerek!
Mögöttem sötét völgyek, elől hegyek,
tőlem nem fogjátok hallani, hogy legyőztetek!

https://www.youtube.com/watch?v=CEi8mEYtThQ

 

A bejegyzés trackback címe:

https://octo.blog.hu/api/trackback/id/tr1006805073

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása