Tudod-e?

Evőpálcika

2014. október 02. - octo21

Az evőpálcikát Kínában használták először, a Shang-dinasztiában (i.e 1766-i.e 1122), de a pontos eredete nem ismert. A Han dinasztia éveiben kb. i.e 200-tól is vannak adatok az evőpálcikáról. Tartós népszerűsége a napjainkig megtalálható Kína hagyományaiban. A japánok és a kínaiakon kívül szerte a világban a kanál, a kés és a villa az elterjedt. A 10. században a bizánciak használták a villát, és Catherine M'dedici vezette be Franciaországban, az 1500-as években. Az Egyesült Államokban feleszméltek arra, hogy többre van szükségük, mint csak a villa.

A japán és a kínai evőpálcikák között különbség van. A kínai pálcika általában fából készül vagy bambuszból. A japán pálcika viszont legtöbbször lakozott fából vagy bambuszból. A felnőttek és a kisgyerekek számára is különböző méretű pálcikákat gyártanak. Kínában már több mint 3000 évvel ezelőtt, a Shang dinasztia idején már pálcikával fogyasztották el az ételeket. Abban az időben az evőpálcikát nem kuainak, hanem zhunak hívták. Kr.u. 6. és a 7. század környékén kezdték el az evőpálcikát kuaizinek nevezni, mivel Délkelet-Kínában, ahol az emberek sokat hajóztak a tengereken a zhu írásjegyet a horgonyzás műszavaként használták. Akkoriban úgy gondolták, hogy ez az elnevezés nem megfelelő az evőpálcikára. Újév alkalmával tabunak számít az evőpálcikát zhu néven emlegetni, mert az, egy másik írásjeggyel írva megállni jelentéssel is bír, ez pedig rossz előjel lenne a jövőre nézve. A 10. században, a Song-dinasztia idején az evőpálcikák nagy többsége bambuszból készült, és teljesen úgy néztek ki, mint a napjainkban is használatos evőpálcikák.

Noha az evőpálcikák első látásra nagyon egyszerű kivitelezésűnek tűnnek, elkészítésük mégsem annyira egyszerű. Kínában a régészek körülbelül 2000 évvel ezelőtti elefántcsont evőpálcikát is találtak. A 6. és a 7. században a gazdagabb családok aranyból, ezüstből és jádéből készült evőpálcikákat használtak. Érdekes történelmi adalék, hogy a régebbi korokban az ezüst evőpálcikák azért is terjedtek el széles körben, mert használatukkor, ha az étel mérgezett volt az ezüst azonnal befeketedett.

Az evőpálcika fontos szerepet játszik a kínai folklórban is. Mint ismeretes a kuai eredeti jelentése gyors, ezért a menyegzőkkor a hozzátartozók evőpálcikát ajándékoztak az ifjú házasoknak, abban a reményben, hogy minél előbb gyermekáldásban legyen részük. A fiatal lányok esetében, ha valaki minél távolabb fogja meg a pálcikát a végétől, annál távolabb talál otthonától férjet magának. Az evőpálcikák eltörése szintén szerencsétlenséget jelent, ha pedig elejti valaki, akkor biztos, hogy fizetnie kell az ebédért. Konfuciusz maga is az evőpálcikák értékessége mellett érvelt: szerinte az étkezőasztalnál nem jelenhet meg gyilkolásra alkalmas eszköz, mint például egy kés. 
Evőpálcikát nem szabad kölcsönadni, és az étkezés befejeztével illetlenség a tányérba vagy a csészére helyezni. Az étkezés végeztével az evőpálcikát ugyanúgy visszateszik a tartójára, ahogy terítéskor feküdt vagy manapság visszadugják az éttermi papírzacskójába. Nem illik továbbá az evőpálcikával mutogatni, a levegőbe rajzolgatni, az ételt kevergetni, vagy az edényeket mozgatni vele. Nem illik lenyalogatni, a szánkban felejteni. Nem illik felszúrni vele a falatokat, és nem illik marokra fogni. Durva illetlenségnek számít, ha a rizzsel teli evőcsészébe szúrjuk, mert ilyet csak halotti szertartások alkalmával tesznek. Illetlenségük mellet, ezen udvariatlanságok többsége még rossz előjelnek is számít.

Ne nézz vissza srác, milyen hosszú volt az út,
az lettél, aki vagy végül, bárhogy alakult.
A célod mit mindvégig hajtottál
már nem számított, mikor ott tartottál...

https://www.youtube.com/watch?v=wIrg7UhofIs

A bejegyzés trackback címe:

https://octo.blog.hu/api/trackback/id/tr826753889

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása