A levendula a szerelem és a nyugalom gyógynövénye. Sok kertben megtalálható ez a gyönyörű gyógynövény, mégis kevesen tudják, hogy nemcsak molyűzésre alkalmas a levendula!
Kleopátra kedvence volt a csábító illatú levendulaA levendula - Lavandula angustifolia - történeteA levendula használata és ismertsége majdnem egyidős az emberiséggel, több mint 2500 éve használjákgyógynövényként.
Az ókorban az egyiptomiak, a föníciaiak és Arábia népei a növényt mumifikálásra és parfümként használták. A rómaiak a levendulaolajat fürdésre, főzésre és a levegő illatosítására használták, és valószínűleg ők adták a latin eredetű nevet (lavare mosni, vagy livendula fakó és kékes), amelyből a mai név ered. A növény nyugtató, frissítő tulajdonsága, erős illata, rovarűző hatása, és a szárított növény dohánykeverékekben történő használata szintén emelte értékét az ókoriak szemében. A római férfiak a közfürdőkben testükre kenték.
Levendulát gyakran említik a Bibliában, egy ókori keresztény hiedelem szerint a növény Ádám és Éva Édenkertjéből származik. A levendula és a szerelem kapcsolata is az ókorra nyúlik vissza. A csábító illat hatalmas erejét Kleopátra is használta.
Levendula egyedülálló illatkombinációja a 180 különböző alkotóelemek köszönhető, ezért széles körben alkalmazzák a parfüm iparban és a magas színvonalú kozmetikumok készítéséhez. A levendulát nagy volumenben termesztik Angliában kereskedelmi célokra, és a Provence régióban Franciaországban, ami a világ egyik vezető és növekvő levendulatermelő vidéke.
Hazánkban régóta közismert növényt a 20. század elejéig csak dísznövényként ültették. Ipari termesztésre szánt állományt Magyarországon elsőként Bittera Gyula telepített 1920-ban, francia szaporítóanyagból, kizárólag valódi levendulát használva (innen ered a Lavandula angustifolia MILL. téves magyar neve a francia levendula), Tihanyban.
A levendula a citromfű, borsmenta, zsálya és a kakukkfű rokona. Lazító, görcsoldó és fertőtlenítő hatása miatt a levendulavirág leforrázásával készült tea nyugtalanság, alvási zavar, étvágytalanság és bélbántalmak esetén hoz enyhülést. A szárított levendula virága és levele egész évben különleges fűszere lehet a legkülönfélébb ételeknek. A levendula virágát elsősorban édes ételek és italok ízesítésére használható. A leveleit viszont kis mennyiségben hús- és gombaételek elkészítésekor alkalmazzák a levendulában gazdag Provence konyhaművészetében. Íze remekül harmonizál az oregánóval, kaporral, bazsalikommal vagy a csomborral.
Minden mozdulat fáj, jobb ha nem beszél a száj,
elfelejtett randevúnak búja messze száll.
Egy emlék, ahová nyúlni már nem mernék,
már vége, jobb ha végre továbbmennénk...https://www.youtube.com/watch?v=DdsKacGeBg8